Kategorije NaslovnaSport

Hrvatski vaterpolisti osvojili zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu!

Širi dalje

HRVATSKA juniorska vaterpolska reprezentacija (do 18 godina) osvojila je zlatnu medalju pobijedivši u finalu Svjetskog prvenstva u Podgorici domaćina Crnu Goru s 16:13.



U zadnju, odlučujuću četvrtinu ušlo se izjednačeno (11:11), a onda su naši odigrali sjajnu obranu, odvojili se od protivnika i došli do svjetskog naslova.

Mlada izabrana vrsta, igrači do 18 godina, pod vodstvom legendi na klupi, izbornika Joška Krekovića i pomoćnika mu Mile Smodlake i Renca Posinkovića, svladala je u finalu Svjetskog prvenstva u Podgorici domaću vrstu Crne Gore s uvjerljivih i više no zasluženih tri pogotka razlike.

Niti činjenica da igraju protiv domaćina, inače vrlo jake vrste Crne Gore, niti podatak da su tribine otvorenog plivališta Morača usred Podgorice bile krcate, s 2.000 domaćih pristalica, pa niti zanimljiv podatak da je Crna Gora imala čak tri peterca, a mlade Barakude baš niti jedan… ništa, baš ništa sinoć nije moglo zaustaviti hrabru mladu hrvatsku 13-icu. Kako u vodi, tako niti kasnije u slavlju.

U prvim utakmicama Svjetskog prvenstva kada su ih pratili još samo možda roditelji i najveći vaterpolski zanesenjaci, mlade Barakude nisu možda posve briljirale. No bitno, pobijeđivale su. Međutim, u posljednje dvije utakmice turnira, Hrvatska je odigrala suvereno, prikazala dvije daleko najbolje svoje utakmice na turniru te prvo ‘isprašile’ Mađare u polufinalu sa 4, pa potom i Crnogorce sa 3 gola razlike.

Počelo je s 2:0 za Crnu Goru, ali nema veze, Jednako je bilo i protiv Mađara, a osim toga to nije velika prednost u skraćenom bazenu i manjim brojem igrača i manjom loptom. Uostalom, brzo su naši reprezentativci preokrenuli na 3:2 početkom druge četvrtine. Veći su problem bile dvije osobne našeg najboljeg strijelca Duje Pejkovića već u 5. minuti.

Hrvatski uragan u Podgorici

Od spomenutih 3:2 pa do kraja druge dionice, Hrvatska je bila u stalnom vodstvu. U poluvremenu 9:7. U trećoj se četvrtini diže Crna Gora, zaredali su s tri pogotka, te je domaćin poveo 10:9, ali na hrvatsku sreću ne i za dugo. Uoči posljednje četvrtine rezultat je bio poravnat, 11:11, a zatim je krenuo hrvatski uragan.

Butić izvana, Paparić s dva metra i dalekometni projektil Biljake u nepune tri minute posljednje četvrtine odvele su Hrvatsku do 14:11 i tu je načelno utakmica ‘prelomljena’, pobjednik odlučen.

Lovro Paparić odigrao je sjajno i postigao pet golova, a Biljaka i Merčep dodali su po tri pogotka. Valečić i Butić dali su dva gola, a Lazić jedan. Luka Podrug imao je deset obrana.

Ovo prvenstvo igralo se po novim pravilima, koja su još uvijek eksperimentalna, pa je tako bazen manji, manja lopta, igrač manje u polju te kraći napad.

U utakmici za broncu Mađarska je slavila protiv Italije 12:8.

M.R./Foto:HVS


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Lokomotiva – Rijeka 3:1 Lokosi osigurali Dinamu vodeće mjesto

Lokomotiva je pobijedila Rijeku 3:1 u 32. kolu SuperSport HNL-a u Kranjčevićevoj i napravila ogrman…

3 sata prije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

8 sati prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

9 sati prije