Kategorije Sport

Maradona je volio Hrvatsku, na Draženov grob odnio je 62 ruže

Širi dalje

Legendarni argentinski nogometaš Diego Armando Maradona, koji je jučer preminuo je u Argentini u 61. godini od srčanog udara, nekoliko je puta posjetio Hrvatsku.



Prvi puta ‘mali zeleni’ je stigao u ‘Lijepu našu’ u lipnju 1994. predvodivši ‘gauče’ u prijateljskom susretu protiv Hrvatske.

S jedne strane bila je Hrvatska predvođena ‘trenerom svih trenera’ Miroslavom Blaževićem te Bobanom, Šukerom, Prosinečkim i Asanovićem, a s druge strane je stajala Argentina predvođena Maradonom i zvijezadama kao što su Simeone, Batistuta, Caniggia, Redondo….

Na maksimirskim tribinama okupilo se oko 40.000 gledatelja, a susret je završio bez golova. Sjajnu atmosferu pokvario je tek pljusak koji se spustio na stadion. Utakmicu je gledao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je od Maradone na poklon dobio loptu.

Prije utakmice argentinski genijalac donio je 62 ruže na grob Draženu Petroviću u spomen na Draženovu utakmicu u finalu Kupa pobjednika kupova 1983. godine kada je u dresu Real Madrida zabio čak 62 koša.

“Nemojte biti tužni. On je bio čudo i vječno će živjeti,” kazao je tada Draženovoj majci Biserki Petrović.

 

Maradona je posjetio Hrvatsku i u lipnju 2005. godine kada je u Novom Vinodolskom u sklopu programa teniskog turnira ‘Novi Classics’ iz serije Senior Toura, sudjelovao u humanitarnoj utakmici.

Jednu momčadi je predvodio Maradona, a drugu bivši kapetan hrvatske reprezentacije Zvonimir Boban. Igrali su i Davor Šuker, Goran Ivanišević, Thomas Muster, John McEnroe… a Boris Becker je sudio jedno poluvrijeme.

“Drago mi je da sam ponovno u Hrvatskoj. Želim se ovdje zabaviti, igrati nogomet i tenis. Malo me boli koljeno, ali izdržat ću”‘, govorio je tada Maradona.

“Sjećam se utakmice protiv Šukera, mog prijatelja iz Seville, i Bobana, obojice velikih igrača i velikih ljudi. Kad sam bio u Hrvatskoj, sjećam se da sam bio na grobu velikog košarkaša Dražena Petrovića. Volio bih vidjeti i njegovu obitelj jer je bio izniman sportaš. Zamislite, on je u Realu u jednoj utakmici finala Kupa prvaka zabio 62 poena. To je bilo sjajno”, dodao je i poentirao.

“Ivanišević? On je moj teniski idol. Takav servis, takva snaga”, njegove riječi iz Novog Vinodolskog pamte se i danas.

Prihod od ulaznica i prodanih dresova doniran je štićenicima Doma za zbrinjavanje djece bez roditelja u Novom Vinodolskom.

U Hrvatskoj smo ga ponovo vidjeli 2016. kada je stigao u Zagreb na finale Davis kupa između Hrvatske i Argentine.

Pritom se sastao i s delegacijom HNS-a koja mu je na dar uručila dres hrvatske reprezentacije s imenom Davora Šukera.

To finale u zagrebačkoj Areni pamtimo po neuspjehu. Iako je Hrvatska nakon prva dva dana vodila 2:1, izgubili smo Argentine 2-3, argentinski heroj bio je Juan Martin Del Potro, a Maradona je bučno proslavio pobjedu.

Nakon vijesti o Maradoninoj smrti Del Potro se emotivno oprostio od svog idola: “Za mene ti nisi umro, samo si se vratio tamo gdje pripadaš, na nebo”, objavio je najbolji argentinski tenisač.

Megy M/Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Maradona

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

3 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

4 sata prije