Kategorije Sport

Na današnji dan 1993. godine poginuo je Dražen Petrović

Širi dalje

Na današnji dan prije 28 godina Hrvatska je ostala bez jednog od najboljih sportaša.



Jedan od najboljih hrvatskih sportaša i reprezentativaca poginuo je na današnji dan u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta.

Sportski Mozart otišao je u najboljim trenucima igračke karijere. Košarku je zavolio još kao dječak, a rad i upornost vinuli su ga među najbolje. U šesnaestoj godini postao je prvotimac Šibenke. Svojim je ubačajima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu – američki NBA.

Dražen je posljednju utakmicu odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu 5. lipnja 1993. godine. Hrvatska je  izgubila od Slovenije 94:90. Bila je to rezultatski nevažna utakmica, jer njome su završile kvalifikacije za Eurobasket 1993., na koji se Hrvatska već bila plasirala.

Dražen nije ni morao igrati utakmicu u Wroclawu, no njemu je mjesto uvijek bilo na parketu, uz suigrače, koje nije želio napustiti.  Zabio je 30 koševa, baš na toj utakmici prošao je granicu od 1000 poena u dresu hrvatske reprezentacije. Posljednja dva ubacio je s linije slobodnih bacanja…

Reprezentacija se iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport Franjo Bučar 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

U  košarkašku Kuću slavnih uvršten je 2002. godine.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

5 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

6 sati prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

7 sati prije