Kategorije Sport

OLIMPIJSKO ZLATO STIŽE U KNIN! Čudesna Matea Jelić ispisala je povijest

Širi dalje

Nakon što je u karijeri nekoliko puta na velikim natjecanjima u zadnjim sekundama ostajala bez medalja, hrvatska tekvondašica Matea Jelić sve je naplatila osvojivši zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Tokiju.



Jelić je do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog tekvandoa stigla pobjedivši u kategorijo do 67 kg Britanku Lauren Williams sa 25-21 premda je 15 sekundi prije kraja gubila sa 15-21.

U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13-13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17-13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela doći do preokreta i kolosalnog uspjeha.

Bio je to dvoboj dviju posljednjih europskih prvakinja u ovoj kategoriji, aktualne Jelić iz Sofije u travnju ove godine i Williams iz Kazana 2018.

Ovo je peta medalja za Hrvatsku u tekvondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.

Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson  rezultatom 15-4.

U finalu je odmjerila snage protiv protiv Britanke Lauren Williams. Bio je to dvoboj dvije posljednje europske prvakinje u ovoj kategoriji, Jelić je bila zlatna u Sofiji ove godine, a Williams prije tri godine u Kazanu.

Jelić ima samo 23 godine, no iza nje je niz medalja na velikim natjecanjima. Aktualna je europska prvakinja, bila je i svjetska juniorska prvakinja, osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama, te slavila na Grand Prix turnirima.

Kako je priznala iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio.

Mlada Kninjanka je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri, te niz ozljeda koje su je pratile.

Naime, na europskom prvenstvu u Kazanju (2018), te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017) i Manchesteru (2019) gubila je borbe za odličja u zadnjim sekundama.

Iza nje je i drama s hrvatskog juniorskog prvenstva 2013. u Rijeci kada je doživjela tešku ozljedu. Naime, završila je u bolnici gdje su joj ustanovili unutarnje krvarenje zbog čega je završila na dvije operacije. Nakon toga je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

No već iduće godine je postala svjetska juniorska prvakinja najavivši blistavu karijeru koju je potvrdila olimpijskim zlatom u Tokiju.

Matea Jelić osvojila 12. zlatnu medalju za Hrvatsku

Pobjedom u finalu protiv Britanke Lauren Williams sa 25-21, hrvatska tekvondašica Barbara Jelić je osvojila 12. zlatnu medalju za Hrvatsku u povijesti ljetnih olimpijskih igara,


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Matea Jelić

Najnovije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

54 minute prije

HDZ nastavlja provocirati Milanovića: Vrhovni šarlatan bezočno laže!

HDZ nastavlja s provociranjem predsjednika RH Zorana Milanovića na Facebooku, na što on ne reagira…

1 sat prije

Javio se Pupovac: Neću dopustiti da nas ponižavaju

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti…

2 sata prije