Kategorije Sport

Preminula atletska legenda, pobjednik jednog od najdramatičnijih finala u povijesti

Širi dalje

Viktor Sanejev, jedan od najvećih troskokaša svih vremena, preminuo je u Sydneyju u dobi od 76 godina. Rođen u Suhumiju u Gruziji, Sanejev je izrastao u istinsku atletsku legendu.



Iako mu je prva disciplina bio skok u vis, zvjezdani je status dosegao u troskoku u kojem je osvojio tri olimpijska zlata, što nikome u povijesti nije uspjelo. Prvo je osvojio u Meksiku 1968. u jednom od najnevjerojatnijih finala u atletskoj povijesti, pišu Sportske novosti

.

Već u kvalifikacijama je Talijan Giuseppe Gentile za sedam centimetara popravio svjetski rekord (17,10), a onda je u prvoj seriji finala poletio još 12 centimetara dalje. Sanejev je odgovorio u trećoj seriji, skočivši 17,23, a onda se u četvrtoj u priču uključio i Brazilac Nelson Prudencio, odletjevši još dalje – 17,27.

Ni tu nije bio kraj jer je u završnoj seriji Sanejev skočio 17,39, što je bio četvrti svjetski rekord u finalu i peti ukupno na tim Igrama. Osvajao je Sanejev zlatne medalje i 1972. u Münchenu i 1976. u Montrealu, a četiri godine kasnije u Moskvi svojoj je bogatoj kolekciji dodao i srebro.

Treći je put svjetski rekord srušio 1972. u rodnom Suhumiju, na mitingu priređenom u njegovu čast. Dvaput je bio europski prvak na otvorenom, 1969. u Ateni i 1974. u Rimu, a čak šest puta, između 1970. i 1977. osvajao je naslove europskog dvoranskog prvaka.

Umirovio se 1980. nakon moskovskih Igara nakon čega je radio kao trener u Dinamu iz Tbilisija. Kasnije se preselio u Australiju gdje je nastavio raditi kao trener i gdje je ostao do kraja života.

R.I. /Foto: AFP


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

11 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

13 sati prije