Kategorije Uncategorized

Suborac otkrio posljednje riječi Josipa Jovića: “Rekao je to dva puta”

Širi dalje

Današnji dan, 1991. godine, zauvijek je obilježen u povijesti Hrvatske kao dan kada je poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović, postavši tako prva žrtva Domovinskog rata. Iako je Jović stradao prije nego što je rat u potpunosti eskalirao, njegova hrabrost i predanost ostaju zapisani u srcima mnogih kao simbol početka borbe za neovisnost Hrvatske.



Josip Jović, poznat kao heroj Plitvičkih jezera, bio je pripadnik aktivnog sastava MUP-a koji je već imao iskustvo iz terena, sudjelujući u akcijama u Pakracu i Petrinji.  Prema svjedočenju Petra Bajana, suborca iz Jedinice za posebne zadatke Rakitje, Jović je poginuo u sukobu s pobunjenicima pokraj pošte.

“Pokojni Jović i ja smo bili ista četa… Naziv je takav jer su u to doba još uvijek na snazi bile stare formacije. Zajedno smo spavali, zajedno išli na smjene i nekako smo bili slični. Obojica djeca sa sela, poštena i neiskvarena”, prisjetio se Bajan.

Kazao je kako su nakon rešetanja autobusa i ranjavanja hrvatskih policajaca ubrzo “stali na noge” i krenuli s čišćenjem terena. Gazeći po dubokom snijegu, zarobili su oko trideset neprijatelja, pa je svaki od njih pred sobom vodio po dvojicu zarobljenika. Pred sobom je zarobljenike imao i Jović.

“U jednom trenutku, Josip je svoje zarobljenike predao meni i krenuo prema pošti. Sjećam se kako se prije toga našalio na moj račun. Bio je petak i toga dana smo dobili plaće u kuvertama. Pitao me ‘gdje si ti spremio svoju kuvertu, da znam gdje je ako pogineš.’ Onda je krenuo prema pošti, a nakon pet minuta čuli smo da je pogođen.”

Dva puta je rekao “tata, tata”

Prema riječima suborca, Jović je bio najistureniji u napadu, pucao je u smjeru pošte. Bacio se u snijeg, no iako je na sebi imao pancirku, netko od terorista ga je pogodio ispod pazuha. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života, no izdahnuo je na putu.

“Kao da mu je bilo suđeno umrijeti toga dana”, kaže Petar Bajan i dodaje da je Josip prije nego je izdahnuo dva puta rekao “tata”…

Nakon pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u rodnom Aržanu. Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik. Majku Josipa Jovića zvali su “majka heroj”.

Marija Jović bila je osebujna, plemenita i draga žena koja je svojom razboritošću i odlučnošću ponekad, na obljetnicama povodom pogibije njenog sina, tješila više druge, nego pazila na sebe. Umrla je 20. studenog 2015. godine

Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika, a odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi” i Spomenicom prvog poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

D.M. /Foto press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi josip jović

Najnovije

Josipa Rimac podnijela četiri ‘paprene’ tužbe protiv Jutarnjeg lista

Josipa Pleslić bivša Rimac, podigla je četiri tužbe protiv nakladnika Jutarnjeg lista u kojima traži…

1 sat prije

Anto Đapić: “Pola veka Srbadija čeka…”

Vučić i beogradska čaršija, kao zadnje kukavice, kriju se iza leđa male Crne Gore, a…

5 sati prije

Braća u samo 12 sekundi ukrala 25 mil. dolara. Oba su studirala na MIT-u

Braća Anton Peraire-Bueno (24) i James Peraire-Bueno (28) iz SAD-a u samo 12 sekundi uspjeli…

6 sati prije