Kategorije Uncategorized

Tko je Ivica Panenić, šef svih hrvatskih špijuna: Jugofil i prijatelj Ive Josipovića

Širi dalje

Jugofil na čelu Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, u Službu državne sigurnosti (SDS) ušao 1990. godine na preporuku beogradskog  šefa Udbe Zdravka Mustaća. Dotad je nadzirao novinare u Večernjem listu.



Predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) Ivica Panenić u službu je ušao 1990. godine na prijedlog Zdravka Mustaća, a kasnije se samo prilagođavao situaciji, prošao je SZUP, POA-u i SOA-u.

Panenić je profesor ONO i DSZ u karijeri dogurao je do koordinatora, iako nije obnašao nikakvu bitnu dužnost u sigurnosno-obavještajnom sustavu. No. imao je dvije bitne karakteristike da postane predstojnik: jugofiliju i osobno prijateljstvo s Ivom Josipovićem.

Za predstojnika UVNS-a imenovan je 2012. nakon što su tadašnji predsjednik  Josipović i ex premijer Zoran Milanović smijenili Petra Miševića koji je bio pokrenuo nekoliko afera u tajnim službama.

Panenić, profesor ONO i DSZ, po završetku faksa karijeru je započeo kao novinar u Večernjem listu, gdje je uspješno nadzirao kolege novinare, pratio nepoćudne autore koji su naginjali hrvatskom nacionalizmu. Kako su se  na pomolu 90-ih nazirale demokratske promjene, suradnika Udbe je valjalo zbrinuti u sustav, pa je Penenić, po nalogu tada saveznog šefa Zdravka Mustaća zaposlen u Centar  Zagreb.

Sigurnosna provjera za prijem u sustav krila je strogo čuvanu tajnu, pa je po nalogu nadređenih iz kartoteke njegove sigurnosne provjere sklonjen dokument koji predstavlja sigurnosni rizik i zapreku za prijem.: U sklonjenom papiru je pisalo: “Panenićev otac je je podoficir JNA i s vojskom napustio omraženu mu Hrvatsku i otišao u Srbiju.” Iz Srbije se nikad nije vratio

PETAR MIŠEVIĆ, bivši predstojnik UVNS-a kojega su Josipović i Milanović smijenili jer su željeli imati ideološki im odanog i pouzdanog čovjeka na čelu Vijeća. Mišević  je smijenjen nakon što je otkrio nezakonite radnje bivšeg ministra Ranka Ostojića i Policijskog Uskoka i aferi “hrvatki Watergate” (Foto:VLM)

Kada je Panenić postao Predstojnik obavještajna zajednica je bila zaprepaštena. Nitko do tada nije pridavao važnost niže rangiranom operativcu koji je i za taj posao bio podkapacitiran pa je njegovo imenovanje izazvalo propitkivanja nakon kojih se saznalo da su mu bivši šefovi u, i republički i savezni, na suđenju u Münchenu.

Za dužnost predstojnika UVNS-a potrebno je znanje engleskog jezika, a studenti ONO i DSZ znali su tek nešto malo ruskog. Generali  HV-a, načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta Slavko Barić, osigurali su mu na račun HV, odnosno MORH-a, a na zahtjev Ive Josipovića, učenje engleskog jezika.

Panenić je tako, umjesto na posao u UVNS učio engleski u Školi stranih jezika na Hrvatskom vojnom učilištu što predstavlja klasičnu zloupotrebu službenog položaja Lovrića, Barića i Panenića. Ravnatelj škole bio je Đemal Kadrić

Za uslugu školovanja na HVU-u  Panenić je Kadrića, mimo svih standardnih postupaka, zaposlio u Ured vijeća nacionalne sigurnosti. Kadrić u UVNS-u automatski dobio ovlaštenja temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, veću plaću te beneficirani radni staž.

Krajnji cilj je odlazak u misiju RH pri NATO-u u Bruxelles. Prema pravilniku o unutarnjem redu Kadrić se nije mogao zaposliti u UVNS u 62 godini života, a da prethodno nije radio u sigurnosno-obavještajnom sustavu jer je za rad u UVNS-u bilo potrebno minimalno radno iskustvo od tri godine u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Da bi Panenić ispunio dogovor postignut s Lovrićem, Barićem i Kadrićem, iz misije RH u NATO-u, s dužnosti savjetnika za informacijsku sigurnost prijevremeno je, bez ikakva obrazloženja, prekinut mandat djelatniku UVNS-a Slobodanu Pandžiću. Jedini razlog bio je da se u misiju RH u NATO-u instalira Đemala Kadrića.

Nakon što je Pandžić zatražio razloge smjene i povlačenja u Zagreb, diskrecionom odlukom Panenića Pandžić je umirovljen. 

Panenić je imao vrlo važan razlog da u Bruxellesu ima čovjeka za specijalne zadatke. Naime, bilo je u vrijeme najave kandidature Kolinde Grabar Kitarović za predsjedničke izbore, a Penenić je, po zadatku Ive Josipovića, trebao prikupiti što više informacija o suparnici na predsjedničkim izborima kako bi je pokušao kompromitirati. Akciju su vodili Ivica 

Panenić, Đemal Kadrić i Drage Lovrić.

Nisu uspjeli. Kolinda Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima porazila je  Ivu Josipovića.

Iz gore navedenog razvidno je da Panenić, predstojnik UVNS-a posao nije obavljao korektno, objektivno i transparentno i da je privatni interes nadvladao javni interes i povjerenje u javnu vlast i javnu dužnost.

M. Marković/Foto:VLM


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dani armenske kulture. U subotu u Zagrebu misa na armenskom jeziku

Dane armenske kulture u Hrvatskoj organizirala je Armensko – hrvatska zajednica,  pokrovitelj je  Veleposlanstva Republike…

10 sati prije

Milanović Litre tvrdi da je pokraden! DIP objavio da nije glasao sam za sebe

Marko Milanović Litre, zastupnik Hrvatskih suverenista koji nije izabran u novi saziv Sabora, tvrdi da…

11 sati prije

Gordan Malić: Treba li Hrvatska financirati tjednik Novosti?

Novosti su politički i društveni tjednik Srba u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Izdaje ga…

13 sati prije