Kategorije Vijesti

Agent CIA-e evakuiran iz Beograda zbog misteriozne bolesti

Širi dalje

CIA je iz Srbije nedavno evakuirala jednog agenta koji je pretrpio ozbiljne zdravstvene poteškoće, koje su identične neurološkom napadu poznatom kao “sindrom Havana”.



Vijest je objavio Wall Street Journal, a kao izvor navode anonimne vladine dužnosnike.

Američki dužnosnici kažu da se ovo događa sve češće te da je to samo jedan u nizu takvih događaja. Američki diplomati i špijuni sve su češće izloženi napadima “nepoznatih napadača” uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju znanstvenici i dužnosnici, koristi neku vrstu “usmjerene energije”.

“U posljednjih 60 do 90 dana bilo je više prijavljenih napada, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inozemstvu”, rekao je James Giordano, profesor neurologije na Sveučilištu Georgetown, koji savjetuje vladu SAD-a po pitanju ovih napada.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja, ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno u State Departmentu i CIA-i, čiji su zaposlenici pogođeni napadima.

Administracija Joea Bidena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

CIA bez komentara

Glasnogovornici State Departmenta i CIA-e izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su komentirati slučaj u Srbiji i ostale napade.

“Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i brinemo se da napadnuti službenici dobiju svu neophodnu njegu i podršku”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik CIA-e je izjavio da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA-i, govori i podatak da je ova agencija morala nedavno povući šefa odsjeka iz Beča, gdje se odigrao velik broj napada.

Čak je i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris privremeno odgodila put u Vijetnam, nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o potencijalnim incidentnim zdravstvenim anomalijama”, što je formalni naziv američke vlasti za sindrom Havana.

Kako žrtve opisuju simptome?

Pet godina istražitelji se trude objasniti neobična iskustva o kojima su izvještavali američki diplomati i drugi vladini dužnosnici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje.

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen izrazitim šumom u ušima.

Neki kažu da su simptomima pobjegli tako što su se premjestili u drugu prostoriju te se vratili na početnu poziciju. Broj slučajeva na svjetskoj razini raste. New York Times piše o više od 130 slučajeva diljem svijeta u proteklih pet godina.

Prema podacima kojima raspolaže američka administracija, do sada je sindromom Havana pogođeno oko 200 vladinih službenika.

Nadležni smatraju da nije u pitanju konačna brojka napadnutih jer kod nekih nije moguće utvrditi je li u pitanju sindrom Havana ili nešto drugo.

Foto: Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Hrvatska pošta lani isporučila 15 milijuna paketa, dobit 25 mil. eura

Hrvatska pošta je u protekloj godini zabilježila povećanje prihoda i neto dobiti što je rezultat…

15 minuta prije

Preminula Manca Košir, pamtimo ju po liku Janice iz kultnog filma “Breza”

Poznata slovenska novinarka i glumica Manca Košir preminula je u 77. godini, objavili su slovenski…

31 minuta prije

Talijani pišu: Dinamo bi ovog ljeta mogao ostvariti najveći transfer u povijesti

Dok se Dinamova momčad priprema za derbi s Rijekom (nedjelja, 19.30 sati), dio inozemnih medija…

43 minute prije