Kategorije Vijesti

Američki portal: Neće biti ništa od prodaje F-16 Hrvatskoj

Širi dalje

Novinar Barak Ravid za američki portal Axios piše kako je razgovarao s visokim izraelskim dužnosnikom i iz tog razgovora zaključuje kako ništa od prodaje aviona F-16 Hrvatskoj.



Isti novinar objavio je više tekstova na temu hrvatske kupnje izraelskih zrakoplova (prvi je objavio vijest o dogovoru Plenkovića i Netanyahua u Davosu) i dobro je upućen cijeli slučaj.

– Izraelski dužnosnik kazao mi je kako je Netanyahu zvao Mattisa prije dva tjedna, prije nego je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uvjete za prodaju. Mattis je to odbio – piše Ravid i dodaje kako Hrvatska vjerojatno neće pristati na kupovinu aviona bez izraelske nadogradnje pa propada cijeli posao.

Izraelski dužnosnik kazao mu je, piše Ravid, da su Amerikanci bez objašnjenja postrožili uvjete prodaje, a Izrael će se sada morati ispričati Hrvatskoj.

Američki Kongres ranije u četvrtak odobrio je prodaju zrakoplova u ‘originalnom’ stanju, bez izraelskih preinaka, a MORH je u priopćenju istaknuo kako je Hrvatskoj bitno samo ‘da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni’.

 

https://twitter.com/AxiosWorld/status/1078350390335336448?ref_src=twsrc%5Etfw

Kongres je, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio  prodaju “originalnih” zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlaznih lovaca je 135 milijuna dolara.

Hrvatska od početka kaže da pristaje samo na one avione kakvi su dogovoreni s Izraelom. Dakle, na avione koji su uvelike nadograđeni i koji nose oznaku F-16 Barak (hebr. – svjetlost)

Premijer Andrej Plenković rekao je 11. prosinca kako Vladu situacija sa zrakoplovima ne zabrinjava.

– Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. RH je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i stvar je isključivo Izraela i SAD-a – rekao je Plenković i dodao kako neće biti troškova modifikacije aviona.

– Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja – rekao je.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također kaže da ‘inzistira da dobijemo što smo dogovorili i po cijeni po kojoj smo dogovorili’.

“Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije petnaestak dana.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

30 minuta prije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

1 sat prije

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Marija Banožića

Nakon šest mjeseci općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane…

2 sata prije