Kategorije Vijesti

Austrijanci objavili tijek pregovora i što im je Hrvatska dala za Perešinov MiG

Širi dalje

Više od dva desetljećima odvijali su se komplicirani pregovori između Hrvatske i Austrije o povratu MiG-a 21 Rudolfa Perešina. Hrvati su htjeli taj ratni stroj, htjeli su ga i Srbi, a čvor je presjekao austrijski ministar obrane Mario Kunasek iz desničarske Slobodarske stranke Austrije



U pregovore su intenzivno bila uključena ministarstva vanjskih poslova i obrane te stručni timovi za pitanja sukcesije vojne bivše SFRJ.

Autor ovog teksta bio je solidno upućen u tijek pregovora za povratak Perešinova MiG-a. Na jedan od posljednjih razgovora, u listopadu prošle godine, Austrijanci su u Zagreb, na razgovore na ministarskoj razini, poslali srednje rangiranog činovnika bez ikakvih ovlasti.

Kad je izgledalo da nema pomaka, (Austrijanci su se izgovarali da i Srbi traže Perešinov MiG) nakon susreta dvojice ministara obrane, Damira Krstičevića i Marija Kunesteka, problem je osobno riješio austrijski ministar odlikom da se Perešinov MiG vrati Hrvatskoj.

Austrijski krone.at o tome piše:

‘Kada je rat 1991. godine bjesnio na južnoj austrijskoj granici, hrvatski borbeni pilot pobjegao je u Austriju i sletio u Klagenfurt. Godinama je zrakoplov bio izložen u vojnom muzeju u Zeltwegu, a sada se vratio u Hrvatsku.

Kao zamjena za Perešinov MiG, Hrvatska je Muzeju zrakoplovstva u zračnoj bazi Hinterstoisser u Zeltwegu darovalo identičan borbeni zrakoplov. Umjesto zvijezde petokrake na MiG-u je hrvatski grb.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije