Kategorije Vijesti

Austrijske udruge – antife i zeleni – traže zabranu komemoracije u Bleiburgu

Širi dalje

Predstavnici 21 austrijske organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su da se zabrani subotnja komemoracija na Bleigurgu uz tvrdnje kako se radi o fašističkom okupljanju što prema austrijskom ustavu nije dozvoljeno.


Protiv komemoracije na Bleiburgu potpisana je i peticija koju su predali uredu koruškog guvernera te u koruškom parlamentu, javljaju austrijski mediji.



Organizatori peticije tvrde da je riječ o komemoraciji ustašama koji su nakon kapitulacije nacista 1945. godine ondje bili predani tadašnjim jugoslavenskim vlastima. Otvorena je i Facebook stranica STOP Ustascha na njemačkom i hrvatskom pod nazivom “Inicijativa: Reci Ne ustašama u Bleiburgu“.

U srijedu se inicijativi prdružila i stranka Zelenih koja je prije dva tjedna pozdravila zabranu nastupa Marku Perkoviću Thompsonu.

Oko okupljanja na Bleiburgu očekuju jednako brzu i odlučnu reakciju, poručili su.

Austrijski Der Standard pak piše kako se ove godine očekuje između 10 i 15 tisuća posjetitelja, a aantifašističke organizacije ističu kako se radi o najvećem okupljanju radikalnih desničara i ekstremista u ovom dijelu Europe, a sve prikriveno pod – crkvenom komemoracijom.

Zeleni također ističu kako se radi o “najvećem okupljanju neonacista, revizionista, pristaša fašizma” u Austriji te upozoravaju kako je tamo masovna pojava zabranjenih fašističkih simbola.

Komemoraciju ne podržava ni gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig. I on je istaknuo kako se crkveni kontekst koristi kako bi se zataškali pravi motivi te apelira na austijski MUP da izradi novi zakon koji bi obuhvatio i zabranio i oznake koje su zabranjene u Hrvatskoj.

Naime, austrijski zakoni zabranjuju isticanje kukastih križeva i sličnih obilježja, no ne zabranjuju ustaške uniforme i oznake koje su zabranjene u Hrvatskoj.

Dok se zakon ne izmijeni, ističe gradonačelnik, nema ovlasti zabraniti održavanje komemoracije jer se održava na privatnom posjedu.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Bleiburg

Najnovije

Tarikova supruga ljuta na gledatelje: “Oni nisu shvatili bit ovog showa”

U subotu na večer na HTV-u kreće veliko finale 13. sezone showa "Zvijezde pjevaju". Za…

24 minute prije

Tisuće na Susretu katoličke mladeži u Gospiću, nazočili biskupi i ministri

U subotu je u organizaciji Gospićko-senjske biskupije upriličen 12. Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću,…

49 minuta prije

U Zagrebu sin ubio majku pa otišao u kafić na piće. Policija objavila detalje

Jučer se u Zagrebu dogodilo ubojstvo. Prema jučerašnjim neslužbenim informacijama, sin je ubio majku. Zločin…

1 sat prije