Kategorije Vijesti

Biskup Laszlo Nemet zastupnicima: Na vama leži budućnost ove lijepe zemlje!

Širi dalje

Više desetaka tisuća vjernika okupilo se u nedjelju na misnom slavlju u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, vrhuncu desetodnevne manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje. Zrenjaninski biskup mons. Laszlo Nemet, saborskim je zastupnicima poručio da na njima leži budućnost Hrvatske.



Riječ je o spomenu na događaj iz 1411., kada je za vrijeme mise u kapelici dvorca Batthyany došlo do čudesne pretvorbe misnog vina u Presvetu Krv Kristovu.

Svetkovina Presvete Krvi Kristove svake godine u Ludbreg dovede brojne osobe iz hrvatskog političkog života, budući da je pokrovitelj manifestacije i izgradnje kapelice i Svetišta Hrvatski sabor, prema zavjetu iz 1739. godine.

Kao i u posljednjih nekoliko godina, u Ludbreg je na misno slavlje u nedjelju došao potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, u pozdravnom je govoru naglasio da to nije samo mjesto molitve i vjere, već i najčvršće veze između dviju institucija – Crkve i Hrvatskoga sabora.

Povukao je paralelu sa situacijom kada se Hrvatski sabor, 1739. godine, povodom kuge koja je tada vladala, zavjetovao da će napraviti zavjetnu kapelu, sa današnjom situacijom kada se cijeli svijet bori protiv pandemije koronavirusa.

Reiner: Pandemije mogu poljuljati čovjekovu vjeru

„Sudbina čovjeka koji je izgubio svoje najmilije od kuge u 14., 17. ili pak 18. stoljeću odnosno od španjolske gripe u 20. st., vrlo je slična sudbini čovjeka koji je izgubio nekog svoga u pandemiji covida-19 ili pak razornim potresima koji su zadesili našu domovinu prošle godine“, rekao je Reiner ističući da upravo ovakve pandemije mogu poljuljati vjeru kod čovjeka.

>>> Značaj ‘Čuda u dvorcu Batthyany’ kraj Ludbrega za povijest Katoličke crkve

„Cijepljenje kao jedina razumna, učinkovita i važna civilizacijska tekovina u borbi protiv zaraznih bolesti, nažalost nije odluka koju svi prihvaćaju“, kazao je podpredsjednik Sabor te podsjetio da je i papa Franjo pozvao na cijepljenje.

Ocijenio je kako je odgovor hrvatske Vlade i Sabora na pandemiju bio „bez sumnje pravodoban, razuman, promišljen i izbalansiran”, uz poštovanje ljudske slobode i prava,  očuvanje gospodarstva i funkcioniranja države.

Biskup zastupnicima: Na vama leži budućnost ove lijepe zemlje!

Zrenjaninski biskup mons. Laszlo Nemet podsjetio je kako je tek u slobodnoj Hrvatskoj, 1994., krenula gradnja zavjetne kapele u kojoj su dvije godine kasnije služene svete mise.

„25 godina nije puno za jedno hodočasničko mjesto. Međutim, itekako je važna povijest koja je bila i ranije, od 1411. Na njoj danas gradimo“, poručio je u propovijedi biskup Nemet.

Poruku je imao i za saborske zastupnike.

„Na vama, dragi saborski zastupnici, leži sadašnjost ove lijepe države i još više budućnost mladih generacija koje dolaze poslije nas. Danas u ovim krajevima nema kuge, ali hara Covid, nezaposlenost, odlazak mladih u inozemstvo. Hrpa izazova i problema“, kazao je biskup, ali i dodao da bi bilo neodgovorno govoriti samo o problemima.

Među okupljenim vjernicima u Ludbregu, naglasio je, vidi pozitivnu energiju i spremnost za stvaranje budućnosti.

Jedinstveno svetište u Hrvatskoj 

Ludbreg je poznato svetište Predragocjene Krvi Isusove, a povezano je uz čudesni događaj koji se zbio 1411. godine, kada se tijekom mise u pretvorbi kruha i vina u kaležu doista pojavila Krv. Ludbreško je svetište jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima je u svijetu priznato bulom, svečanim papirnim pismom, a Sabor je 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Međutim, gradnju kapele pokrenuo je tek godine 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a kapelu je 1994. blagoslovio kardinal dr. Franjo Kuharić.

Središnjim misnim slavljem i poslijepodnevnim pobožnostima, završava manifestacija Dani ludbreške Svete nedjelje koja je u Ludbreg, u posljednjih deset dana, dovela mnoštvo vjernika i posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva.

Hina/Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

7 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

7 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

7 sati prije