Kategorije Vijesti

Božinović: “Istražujemo uzrok smrti specijalca. Drugi je u ozbiljnom stanju u bolnici”

Širi dalje

Tijekom treninga trčanja, jedan pripadnik se požalio na slabost, a zatim je pozlilo i drugom. Prebačeni su u bolnicu gdje je jedan preminuo. Ministar Božinović, Nikola Milina i šef ATJ-a Lučko zbog svega su sazvali press konferenciju



Povodom stradavanja jednog pripadnika i hospitalizacije drugog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko izjavu za javnost daje potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Tridesetogodišnji pripadnik ATJ-a Lučko preminuo je tijekom obuke, a drugom je pozlilo te je završio u bolnici. Obojici je pozlilo u ponedjeljak, a jedan od njih preminuo je u utorak ujutro u bolnici Sveti Duh.

“Pogođen iznenadnom smrću i neočekivanim odlaskom specijalca, našeg Tomislava, izražavam sućut njegovoj obitelji”, kazao je Božinović.

“Drugi kolega je ozbiljno. Njegovo stanje je ozbiljno čim je na intenzivnoj, u ovom trenutku je stabilan, liječnici su nam rekli da se takvo stanje jednostavno prati i njima je teško procijeniti u kom smjeru će se to stanje razvijati”, rekao je ministar.

“Mi ćemo kao sustav ustrajati na svim relevantnim činjenicama kako bi došli do saznanja što se dogodilo i kako bi ta saznanja vidjeli. To nam je bitno. Ovo nije neka nova vježba, neka novi vid obuke koji se nije provodio i do sada”, kazao je ministar.

Danas je 33. obljetnica osnutka ATJ Lučko, ali ovo nije trenutak za neka posebna slavlja.

I Milina je izrazio sućut obitelji te nadu da će se hospitalizirani pripadnik ATJ-a Lučko uspjeti izvući iz ozbiljne zdravstvene situacije.

“Gubitak policijskog službenika je ogroman gubitak za policiju kao sustav, i mi ćemo kao i u svim slučajevima poduzeti sve mjere o skrbi vezano za obitelj i posebno kroz sustav naše zaklade policijske solidarnosti će se poduzimati sve što je potrebno kako bismo omogućili sva materijalna prava koja pripadaju i obitelji i djeci. S dostojanstvom ćemo obilježavati, uz sve naše poginule i nestale hrvatske branitelje i pripadnike ATJ-a Lučko, također ćemo s dostojanstvom obilježavati i stradavanje našeg Tomislava”, rekao je Milina.

Upitani o uzroku smrti, Milina je rekao da zasad nema indicija što se tiče toksikoloških nalaza.

“Preliminarne nalaze dosad nemamo nikakav čvrsti dokaz o čemu se tu točno radi i moramo čekati sudsko-medicinska vještačenja. Što se tiče informacija koje smo vidjeli u određenim medijima, nije bilo drugih pripadnika koji su pristupili obuci da bi postali pripadnici ATJ-a Lučko, tako da nije točna informacija da je još pripadnika imalo zdravstvenih problema”, rekao je Milina.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk rekao je da je ovo za njega jedan jao težak dan. ”Naše su misli sada uz našeg dragog Andreja Tolića, koji se nalazi u bolnici i na njegov što skoriji oporavak”, rekao je Bilobrk.

Nikola Milina objasnio je da za sada nema nikakvih indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza, nemamo čvrsti dokaz o čemu se radi. Moramo čekati sudsko-medicinska vještačenja.

”Nikakvih drugih pripadnika koji su bili na obuci nije imalo zdravstvenih problema. Radi se samo o ovoj dvojici kolega.”

Da se radi samo o dvojici potvrdio je i Bilobrk.

“ATJ Lučko je najelitnija postrojba policije i kao takva pristupa svakodnevnoj obuci i temeljni posao svakog specijalca je obuka i biti spreman. To nisu uobičajeni treninzi koje provode rekreativci po teretanama i borilačkim dvoranama

Da bi netko postao pripadnikom jedinice u trajnom ili privremenom rješenju, mora imati liječnički pregled A kategorije. To je najrigorozniji liječnički pregled koji se može napraviti i koji se pravi nad pripadnicima MUP-a”, rekao je Bilobrk.

Preminuli policajac je iz Zaprešića i otac je dvoje maloljetne djece. Obitelj i poznanici su u šoku jer je bio u top formi i živio sportskim životom. Primljen je u Lučko u skupini s 30-ak novih pripadnika koji su dobili privremeno rješenje na šest mjeseci.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović: Hvala i slava partizanima!

U selu Lipa, na sjeverozapadu Primorsko-goranske županije, u blizini granice sa Slovenijom, danas je komemorativnim…

2 sata prije

Španjolci pišu: Modrić je donio odluku! Zna se gdje želi igrati sljedeće sezone

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i 'desetka' madridskog Reala aktualni ugovor s kraljevskim klubom…

2 sata prije

Gvardiol otkrio najstresniji detalj karijere: “Tresao sam se kao prut. Bilo je, uh…”

Joškp Gvardiol je dao interevju za službene kanale društvenih mreža Manchester Cityja. U intervjuu je…

2 sata prije