Kategorije Vijesti

Brane koje su izazvale katastrofu u Libiji gradile YU tvrtke u Titovo doba

Širi dalje

Dvije brane iznad grada Derne na istoku Libije, koje su pukle i izazvale poplave što su odnijele tisuće ljudskih života, gradile su jugoslavenske kompanije. Brane su izgrađene sada već dalekih 1970-ih i vjerojatno su loše održavane.



Također, lokacija samo kilometar iznad grada nije bila adekvatna za ovakav arhitektonski poduhvat.

Grad Derna se u prošlosti često borio s poplavama pa je vlada odlučila izgraditi brane kako bi ga zaštitila. Velike poplave oštetile su grad 1941., 1959. i 1968. godine, a one iz 1950-ih bile su najrazornije, piše Klix.ba.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća nastala je studija koja je predlagala izgradnju brana, u čiju se realizaciju vrlo brzo krenulo. Poplave iz 1986. godine nove su brane savladale i voda nije stigla do grada.

Nekada jugoslavenska, danas srbijanska kompanija Hidrotehnika-Hidroenergetika na svojoj web stranici navodi da je između 1973. i 1977. izgradila dvije brane i velik broj objekata poput tunela, crpnih stanica i rezervoara u regiji Derna.

Sve je trebalo poslužiti za navodnjavanje i opskrbu vodom grada i okolnih sela, ali i sprječavanje poplava.

Dogradonačelnik Derne priznao je da brane nisu održavane od 2002. godine. Gnjev javnosti potakle su tvrdnje na društvenim mrežama da su sredstva namijenjena održavanju preusmjerena u druge svrhe. Stručnjak za brane Muhamad Ahmad kritizirao je u libijskim medijima ‘sigurnosni kaos i sporost libijskih vlasti’ u pogledu sigurnosnih mjera.

Prema mišljenju stručnjaka, najvjerojatniji scenarij proboja postupno je urušavanje najprije gornje, potom i donje brane. Ekstremne padaline i način izgradnje pridonijeli su katastrofi, a libijske brane napravljene su od materijala dostupnih u regiji, tj. gline i kamenja.

Prema riječima Dragana Savića, stručnjaka s kojim je razgovarao BBC, ta vrsta nasipa se ne prelijeva, ali se nakon nasipanja, za razliku od betonskih, često uruši.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bartulica traži osnivanje Muzeja žrtava komunizma kao uvjet za podršku HDZ-u

Zastupnik Domovinskig pokreta Stijepo Bartulica na press konferenciji u Saboru naveo je svoje uvjete za…

1 sat prije

Butković s Anušićem sjeo na kavu pa se narugao Milanoviću

HDZ i Domovinski pokret ovih bi dana trebali sastaviti vladu, a tu je činjenicu iskoristio…

2 sata prije

Josip Jurčević je prošle godine bio uhićen, pretresli su mu kuću

U studenom prošle godine zagrebačka policija pretražila je obiteljsku kuću Josipa Jurčevića, novog saborskog zastupnika…

3 sata prije