Kategorije Vijesti

Bulj u Saboru pitao ministra Bošnjakovića: Provode li DORH i USKOK kriminal u slučaju Fantasyland!?

Širi dalje

Saborski zastupnik Miro Bulj uputio zastupničko pitanje ministru pravosuđa Bošnjakoviću za nezakonito vođenje istrage i kriminalističkog istraživanja nad grupacijom Fantasyland više od 8 godina! Odgovor još nije dobio.



Miro Bulj uputio je 2. kolovoza 2019.g. zastupničko pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću vezano uz zlouporabe i nezakonitosti Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koji su po prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. do 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje protiv grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba, zaključno do dana 30. 05. 2018.g. kada je donijeta državnoodvjetnička odluka kojom je utvrđeno da „analizom prikupljenih pravno relevenatnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela“.

Maxportal je već prije nekoliko godina objavio više zahtjeva grupacije Fantasyland upućenih Ministarstvu pravosuđa za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva i USKOK-a te njihovih odgovornih osoba zbog počinjenih zlouporaba i nezakonitosti u više različitih predmeta, između ostalih i u ovom predmetu po kojem je saborski zastupnik Miro Bulj postavio pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, a vezano uz lažne prijave HFP-a i njegovih pravnih sljendika AUDIO i CERP-a po kojima su Državno odvjetništvo i USKOK protivno zakonu više od 8 godina vodili istragu i kriminalističko istraživanje.

Maxportal je u više navrata zatražio i očitovanja Ministarstva pravosuđa i bivših ministara pravosuđa Orsata Miljenića i Ante Šprlje o tome što je Ministarstvo pravosuđa poduzelo po zahtjevima grupacije Fantasyland za provođenje inspekcijskih nadzora u kojima su konkretno navedene zlouporabe i nezakonitosti konkretno navedenih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a, no odgovor do današnjeg dana nismo dobili.

Institucionalni kriminal glavna je prepreka razvoju gospodarstva koje će i nadalje tapkati na mjestu kao što je to slučaj u zadnjih dvadesetak godina, ukoliko najviša državna i pravosudna tijela ustraju u zaštiti prijavljenog kriminala unutar državnog i pravosudnog aparata.

Bez sankcija, reda i odgovornosti na državnoj razini, a prije svega u neovisnom pravosuđu koje sukladno zakonu i svrsi zbog koje postoji ima obvezu osigurati zakonit i pravilan rad državnih tijela i institucija, nema niti će biti razvoja gospodarstva, a što poput domino efekta ima daljnje negativne učinke po hrvatsko društvo u cjelini.

Ministarstvo pravosuđa koje od 2015.g. godine nije provelo inspekcijski nadzor nad radom Državnog odvjetništva i njegovih odgovornih osoba koji su po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika protvno zakonu više od 8 godina, od 2009.g. do svibnja 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad grupacijom Fantasland i njenim odgovornim osobama, jednako je suodgovorno za nastalu štetu kao i Fond za privatizaciju koji je lažno prijavljivao, te Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK. Ministarstvo unutarnjih poslova i ostala pravosudna tijela koja su godinama izvan zakonom propisanih rokova provodili istragu i kriminalističko istraživanje onemogućavajući realizaciju projekta Fantasyland Šmidhen.

Grupacija Fantasyland godinama se obraćala svim nadležnim državnim i pravosudnim tijelima i institucijama, tražeći donošenje državnoodvjetničke odluke po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika te provođenje inspekcijskih nadzora zbog nezakonitog i nepravilnog rada Državnog odvjentištva i USKOK-a koje je godinama predmet držalo otvorenim .

Nitko nije reagirao

Da apsurd cijelog slučaja bude veći, Hrvatski fond za privatizaciju prijavio je 2010.g. Državnom odvjetništvu i USKOK-u kao nezakonit ugovor o pravu građenja koji je zaključen između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Fantazija projekt uz suglasnost Vlade RH te i Državnog odvjetništva, a da bi potom Državnom odvjetništvu trebalo više od 8 godina da utvrdi kako je ugovor o pravu građenja zaključen sukladno zakonu bez ijedne utvrđene nepravilnosti.

Takvo što je zaista moguće samo u Hrvatskoj. Potpisati ugovor uz suglasnost najvišeg državnog tijela u Republici Hrvatskoj, a potom 8 godina istraživati taj isti ugovor. U bilo kojoj uređenoj pravnoj državi se takvo što ne može dogoditi, a kada bi se i približno nešto slično dogodilo, zasjedala bi ako treba i noću tijela nacionalne sigurnosti, jer ovakav institucionalni kriminal i jeste pitanje nacionalne sigurnosti.

Ostavke ministara, državnih odvjetnika i ostalih službenih osoba koje su sudjelovale u zlouporabama i nezakonitostima ispred Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovim pravnim sljednicima, Agenciji za upravljanje državnom imovinom i Centru za restrukturiranje i prodaju, najmanje je što bi zatražila svaka Vlada i glavni državni odvjetnik bilo koje uređene pravne države članice Europske unije kojom bi uskoro trebala predsjedati Republika Hrvatske.

Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, a pored ovakvih neriješenih slučajeva koji se godinama zataškavaju na najvišoj državnoj i pravosudnoj razini, narušava i dignitet tijela Europske unije te slobodno možemo reći da ugrožava i njenu opstojnost, obzirom da Republika Hrvatska kao članica Europske unije i njen predsjedatelj ne ispunjava niti elementarne europske pravne norme koje je preuzela i prihvatila postavši njena punopravna članica.

Hrvatski fond za privatizaciju prijavio je 2010.g. Državnom odvjetništvu i USKOK-u i desetke ostalih navodnih nezakonitosti društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovih odgovornih osoba, između ostalog da je društvo Fantazija projekt d.o.o nezakonito povećalo temeljni kapital, da društvo Fantazija projekt d.o.o. nije ispunilo ugovorne obveze, da društvo Fantazija projekt d.o.o. nije vlasnik objekata na kompleksu Šmidhen, već da je vlasnik HFP, a koje lažne prijave HFP su nakon više od 8 godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja od strane Državnog odvjetništva u cijelosti odbačene kao neosnovane.

Također, Hrvatski fond za privatizaciju pokrenuo je i vodio sudske postupke protiv grupacije Fantasyland pred Općinskim sudom u Samoboru koje je u konačnici HFP pravomoćno izgubio a da do današnjeg dana još nitko od službenih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika nije odgovarao.

Sasvim je očito da u našem pravosudnom i državnom sustavu stvari ne funkcioniraju, a što za posljedicu ima da se zlouporabe i nezakonitosti u državnim i pravosudnim tijelima multipliciraju umjesto da iste budu promptno sankcionirane.

U takvim okolnostima, borba protiv kriminala ostaje mrtvo slovo na papiru, obzirom da je isti isuviše prisutan u pravosuđu koje bi se s njime trebalo obračunati.

Maxportal više od 4 godine nije uspio dobiti odgovor što je Ministarstvo pravosuđa poduzelo po zahtjevu grupacije Fantasyland iz 2015.g. za provođenje inspekcijskog nadzora u ovom predmetu ŽDO Osijek br. KR-DO-704/2015 – prethodno predmet Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KR-DO-686/2010 (KR-US-1132/09 – K-US-148/09, IS-US-18/09) po kojem je istraga i kriminalističko istraživanje protivno zakonu potrajala više od 8 godina, zaključno do dana 30. svibnja 2018.g. kada je donijeta državnoodvjetnička odluka kojom je utvrđeno da „analizom prikupljenih pravno relevenatnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela“.

No, možda uspije saborski zastupnik MOSTA Miro Bulj koji je dana 02.08.2019.g. zastupničko pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću vezano uz zlouporabe i nezakonitosti Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koji su po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. do 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje protiv grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba, a koji dopis – zastupničko pitanje Mire Bulja upućeno ministru Bošnjakoviću objavljujemo u cijelosti.

Dopis saborskog zastupnika Mire Bulja upućen ministru Bošnjakoviću dana 02.08.2019.g.

PISMO GRUPACIJE FANTASYLAND PREDSJEDNIKU VLADE RH ANDREJU PLENKOVIĆU I GLAVNOM DRŽAVNOM ODVJETNIKU DRAŽENU JELENIĆU – POSTUPANJE VLADE RH I DORHA TRAŽI SE

Maxportal objavljuje dopis grupacije Fantasyland upućen predsjedniku Vlade RH i glavnom državnom odvjetniku dana 13.09.2019.g., u kojem se poziva na postupanje Vlada RH i DORH radi sankcioniranja zlouporaba i nezakonitosti počinjenih od strane HFP-a i njegovih pravnih sljednika te njihovih odgovornih osoba koji su lažno prijavljivali i neistinito izvještavali državna i pravosudna tijela o navodnim nezakonitostima društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. , a po kojim lažnim prijavama HFP-a i njegovih pravnih sljednika je protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. – 30. svibnja 2018.g. vođena istraga i kriminalističko istraživanje nad društvima Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovim odgovornim osobama. Također, od Vlade RH traži se i „poduzimanje odgovarajućih mjera i pokretanje odgovarajućih postupaka radi sankcioniranja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Ministarstva pravosuđa RH i njegovih odgovornih osoba koji unatoč opetovanim pisanim zamolbama i zahtjevima grupacije Fantasyland i dr. do današnjeg dana, sada već više od 5 godina nisu proveli inspekcijski nadzor nad radom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku u predmetu ŽDO Osijek br. KR-DO-704/2015 – prethodno predmet Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KR-DO-686/2010 (KR-US-1132/09 – K-US-148/09, IS-US-18/09) po kojem su Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državno odvjetništvo RH i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i Osijeku protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. – 30. svibnja 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad grupacijom Fantasyland i njenim odgovornim osobama, a sve po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika, što predstavlja TEŠKI OBLIK ZLOUPORABE POLOŽAJA I OVLASTI“, navodi se u dopisu grupacije Fantasyland koji je dostavljen na znanje svim saborskim zastupnicima, Hrvatskom saboru – Uredu Predsjednika Hrvatskog sabora – Odboru za pravosuđe – Odboru za predstavke i pritužbe, Uredu predsjednice RH, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i dr.

Dopis grupacije Fantasyland upućen predsjedniku Vlade RH i glavnom državnom odvjetniku dana 13.09.2019.g., a na znanje svim saborskim zastupnicima, Hrvatskom saboru – Uredu Predsjednika Hrvatskog sabora – Odboru za pravosuđe – Odboru za predstavke i pritužbe, Uredu predsjednice RH, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i dr., Predmet – Institucionalni kriminal

 

Pismo Fantasylanda premijeru Plenkoviću i šefu DORH-a Jeleniću

M.M. /Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

47 minuta prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

2 sata prije