Kategorije Vijesti

Četiri su kandidata za novog načelnika Glavnog stožera

Širi dalje

Admiralu Robertu Hranju na mjestu načelnika Glavnog stožera preostaje još tri mjeseca, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da su mogući kandidati za njegova nasljednika generali Siniša Jurković, Denis Tretinjak, Drago Matanović i Boris Šerić.



Iako je bivši ministar obrane Mario Banožić u srpnju Hranju produljio mandat za šest mjeseci, što istječe posljednjeg dana ove godine, njegov nasljednik Ivan Anušić, kako doznajemo, uopće ne dovodi u pitanje treba li ili ne Hranj ostati do kraja mandata koji mu istječe u ožujku sljedeće godine.

Prema neslužbenim informacijama, već je donesena odluka da Hranj s pozicije načelnika odlazi 29. veljače sljedeće godine, a on je izrazio želju da karijeru nastavi u diplomaciji. Dok je u drugim, ozbiljnim, vojskama zemalja članica NATO-a najmanje godinu dana ranije poznato tko će biti novi šef vojske, u Hrvatskoj je to, naravno, drugačije i u pravilu natezanja oko novog načelnika traju nekoliko mjeseci.

Prema neslužbenim informacijama koje već neko vrijeme kolaju Oružanim snagama, u ovom trenutku su četiri potencijalna kandidata za mjesto novog načelnika Glavnog stožera – general Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera, general Denis Tretinjak, načelnik Operativne uprave Glavnog stožera, general Drago Matanović, glavni inspektor obrane, i general Boris Šerić, vojni predstavnik RH pri NATO-u.

Između njih četvorice zapravo najmanje šanse da postane novi načelnik ima general Matanović s obzirom na to da sljedeće godine puni 60 godina. Sadašnji Zakon o službi u Oružanim snagama propisuje da generalima, odnosno admiralima prestaje djelatna vojna služba posljednjeg dana kalendarske godine u kojoj osoba navršava 60 godina.

To znači da bi general Matanović za godinu dana trebao ići u mirovinu i teško je vjerovati da bi se premijer i predsjednik države odlučili imenovati časnika koji u prvoj godini mandata mora u mirovinu.

Preostala trojica mogućih kandidata su otprilike iste dobi i niti jedan od njih tijekom mandata neće ispunjavati sadašnje uvjete za odlazak u mirovinu. Svi dolaze iz Kopnene vojske i uža im je specijalnost oklopništvo.

Hina/Foto: Ured predsjednika/Tomislav Bušljeta

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Objavljena lista najboljih trenera, Dalić pri vrhu, izbornik Srbije na dnu

Nešto više od mjesec dana dijeli nas od početka Europskog nogometnog prvenstva Njemačkoj.  Prvenstvo otvaraju…

1 sat prije

Stanišić golom u 97. minuti odveo Bayer u finale, a tamo ga čeka Pašalić s Atalantom

U finalu ovosezonske nogometne Europske lige igrat će Bayer Leverkusen i Atalanta, u polufinalu je…

1 sat prije

Slijedi li krah HPB-a? Vrhovni sud prihvatio reviziju grupacije Fantasyland u sporu protiv HPB-a većem od 100 milijuna eura

Grupacija Fantasyland iz Samobora ( Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o.…

10 sati prije