Kategorije Vijesti

Četvorica branitelja iz Varaždina pješice su od Vukovara došli do Pelješkog mosta

Širi dalje

Nakon 1100 kilometara puta, četvorica hrvatskih branitelja iz Varaždina u ponedjeljak su od Vukovara pješice stigla do Pelješkog mosta, koji će prijeći u utorak, na dan otvorenja. Na brdu Rabi dočekao ih je varaždinski župan Anđelko Stričak.



Hrvatski branitelji, veterani, časnici i dočasnici Hrvatske vojske u mirovini Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić prije nešto više od mjesec dana uputili su se pješice od Vukovara preko Varaždina i Zagreba do Pelješkog mosta, priopćili su iz Varaždinske županije. Dodali su da je želja branitelja bila tako obilježiti otvorenje Pelješkog mosta i konačno spajanje cestom istoka i juga Hrvatske.

Idejni začetnik i voditelj akcije Nenad Kamenar istaknuo je da svojim pješačenjem željeli odati počast poginulim hrvatskim braniteljima.

„Željeli smo odati počast onima koji su sanjali ovaj trenutak, ali ga nisu dočekali, kao i svima onima koji se još vode kao nestali, njihovim obiteljima, i podsjetiti širu javnost na njihov nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu“, rekao je Kamenar.

Svakodnevno su pješačili od 20 do 30 kilometara, a Božidar Sambolec je rekao da su se morali naviknuti na vrućinu od sunca i užarenog asfalta.

Krasnodar Špoljarić rekao je kako se sad nadomak Pelješkog mosta osjećaju ponovno kao da imaju 20 godina, koliko su imali kada su 90-ih krenuli u obranu Domovine. Miljenko Varga je podsjetio da su im stanovnici gradova i mjesta kroz koja su prolazili dizali moral i davali potporu.

Dočekavši branitelje na brdu Rabi, varaždinski župan Anđelko Stričak je rekao da je njihov pothvat bio pitanje snage, volje, ljubavi i poštovanja u spomen na doprinos varaždinskih branitelja u obrani, oslobođenju i stvaranju Domovine.

„Bolje prigode za jedan takav pothvat kao što je otvorenje Pelješkog mosta nema. Sutra se konačno cestovno spajaju sjever i jug Hrvatske“, istaknuo je župan Stričak i pritom čestitao braniteljima te zahvalio svima koji su im logistički pomagali u pripremi i na putu.

Iz Varaždinske županije najavili su da će branitelji sutra u sedam sati prvi proći Pelješkim mostom.

Hina/Foto: FaH


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

48 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije