Kategorije Vijesti

CRO DEMOSKOP: Rast HDZ-a, SDP nikad niže, Neovisni se učvrstili na desnici

Širi dalje

Agencija Promocija plus provela je CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje o društvenim i političkim preferencijama. Premijeru Plenkoviću popularnost je porasla u odnosu na prošli mjesec



Da su parlamentarni izbori održani početkom studenog, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni pobjednik. Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazalo je kako je HDZ i dalje na samom vrhu s izborom od 28,4 posto.

U usporedbi s prošlomjesečnim istraživanjem došlo je do rasta potpore HDZ-u, unatoč događajima u brodogradilištima, aferi s lažnim SMS-ovima i najnovijem sporu na relaciji Vlada – predsjednica Grabar Kitarović.

S druge strane, potpora SDP-u pada te je zabilježen novi najniži rezultat od 17,4 posto, što je manje nego što su imali u listopadu. Živi zid na trećem je mjestu s izborom od12,1 posto, što je isto manje nego što su imali prošli mjesec.

MOST je zaustavio tromjesečni negativni trend, ovaj je mjesec zabilježio rast te njihova potpora iznosi 6,3 posto. Od prve četiri stranke na ljestvici rejtinga, u odnosu na prošli mjesec, dvije su stranke zabilježile međumjesečni rast – HDZ i MOST, dok su SDP i Živi zid zabilježile međumjesečni pad izborne podrške.

Iza vodećeg četverca su Neovisni za Hrvatsku uz potporu od 3,4 posto te HSS s 3,2 posto.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 dobila je nešto manju podršku nego prošli mjesec – 2,1 posto, a isto toliko dobila je stranka GLAS, liberalna stranka građanskog centra. Zabilježen je i relativno visok udio neodlučnih birača koji iznosi 13,3 posto.

Kada ove podatke uspoređujemo s prošlogodišnjim rezultatima za isto razdoblje, najveći je pad zabilježen za SDP, a nešto manji za HDZ. Pala je i potpora MOST-u, a Živi zid jedini je dobitnik među vodećim četvercem. Od ostalih stranaka rast su zabilježile i stranke Neovisni za Hrvatsku, HRAST, Pametno, GLAS, kao i HNS i IDS.

Nakon tromjesečnog razdoblja na vrh ljestvice za najpopularnijeg političara vratio se “Nitko” – niti jedan političar. Tako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović završila na drugom mjestu.

Nakon nje slijedi premijer Andrej Plenković, kojem je popularnost porasla u odnosu na prošli mjesec. Ovo mu je ujedno i najbolji rezultat na ljestvici najpopularnijih političara u posljednjih godinu dana.

Popularni su još i Anka Mrak Taritaš na četvrtom te Ivan Sinčić na petom mjestu. Na listi najpozitivnijih domaćih političara našli su se još i Ivan PernarZlatko HasanbegovićZoran Milanović,Tonino Picula i Božo Petrov. Zanimljivo je kako se na ovom popisu ni ovaj mjesec nije našao šef SDP-a, Davor Bernardić.

Iako Andrej Plenković zauzima treće mjesto najpopularnijih hrvatskih političara, zauzima prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara s rezultatom od 24,4 posto. Iza njega slijedi Davor Bernardić s izborom od 12,6 posto, a nakon njega navedeni su “Svi političari” kao zasebna kategorija odgovora. Najnegativniji političari još su Milorad PupovacMilan BandićZlatko HasanbegovićKolinda Grabar KitarovićMilijan BrkićGordan Jandroković i Milan Kujundžić. Zanimljivo je da su neki političari istovremeno i najpozitivniji i najnegativniji u hrvatskoj javnosti.

U ovomjesečnom istraživanju visokih 74,3 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a među glasačima SDP-a optimista ima jako malo, tek 5,3 posto. Članovi HDZ-a daleko su optimističniji s visokih 62 posto, a glasači HNS-a s 50 posto.

Kako je ocijenjena razina potpore Vladi RH? 

Potpora vladinoj politici iznosi 32 posto, a njen rad ne podržava 50,6 posto ispitanika. Sveukupna ocjena rada Vlade iznose 2,25, što je najviša ocjena rada Vlade u posljednjih dvanaest mjeseci. Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a – 3,25, dok najnižu ocjenu daju glasači Živog zida – 1,75.

Kolinda Grabar Kitarović za svoj rad dobila je čvrstu trojku, što je nešto manje u odnosu na prošli mjesec, na što je sigurno utjecala promjena njene retorike.

Rad Sabora ocijenjen je nisko: 1,89.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Španjolci pišu: Modrić je donio odluku! Zna se gdje želi igrati sljedeće sezone

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i 'desetka' madridskog Reala aktualni ugovor s kraljevskim klubom…

3 minute prije

Gvardiol otkrio najstresniji detalj karijere: “Tresao sam se kao prut. Bilo je, uh…”

Joškp Gvardiol je dao interevju za službene kanale društvenih mreža Manchester Cityja. U intervjuu je…

15 minuta prije

HDZ odgovorio “poturici” Raspudiću: Pod krinkom ‘velikog desničara’ igra za ljevicu

HDZ se na svom Facebooku osvrnuo na izjavu Nine Raspudića “prije bih se poturčio nego…

26 minuta prije