Kategorije Vijesti

CroEelecto: Pad HDZ-a, rast GLAS-a i NHR-a, dobar početak za START

Širi dalje

U prvom istraživanju stranačkih i ministarskih preferencija CroElecto agencije 2×1 komunikacije za 2019. godinu zabilježene su izvjesne promjene u rejtinga stranaka.



HDZ je s prošlomjesečnih 28,41% pao na 26,99% te se zadržao uvjerljivo na prvom mjestu. SDP je zabilježio 18,39%, čime je zadržao gotovo identičan rejting u odnosu na prosinac. Živi zid je treća stranka, a gripa ili nalazi revizije nisu joj pretjerano smanjili rejting.

U odnosu na prošlomjesečnih 11,11% Živi zid danas broji 10,88%.

Najznačajniju promjenu predstavljaju Neovisni za Hrvatsku. Naime, u siječnju je NHR

zauzeo četvrto mjesto sa 6,75%, odnosno međumjesečnim rastom od jednog i po postotnog boda.

Most je, dakle, peti sa 6,09%. GLAS predsjednice Anke Mrak-Taritaš skočio je s prošlomjesečnih 3,66% na čak 5,22%.

Slijede START  Dalije Orešković (2,39%), Pametno (1,52%), IDS, HSS (po 1,41%), a posljednji iznad jednopostotnog praga je HNS (1,09%). Od parlamentarnih stranaka zabilježeni su rezultati Hrasta (0,87%), stranke Milana Bandića (0,44%), HSU-a (0,20%), HSLS-a i NS-Reformista (po 0,11%).

Od stranaka kojih nema u Saboru zabilježen je rejting Projekta Domovina (0,76%), HSP-a (0,44%) te HSPAS-a i Zelene liste (po 0,33%).

Neodlučnih je 13,38% ispitanika, a preostali postotak podijelile su manje stranke i nezavisne liste.

Rejting ministara 

Tomislavu Tolušiću su, izgleda, montirane fotografije ipak naštetile ugledu. Nakon višegodišnje dominacije on više nije najpopularniji ministar. Na prvom je mjestu u siječnju ministar prometa Oleg Butković (4,80%). Iza njega je na popisu ministara koji kod ispitanika ostavljaju najbolji dojam Gabrijela Žalac (4,13%). Tomislav Tolušić je treći (3,84%), a slijede još ministri Darko Horvat (3,17%) te Zdravko Marić (3,07%).

Na popisu najnegativnije doživljenih ministara došlo je također do promjena. Iako je Lovro Kušćević i dalje ministar s najgorom percepcijom (9,32%), vrlo blizu sad mu je ministar Damir Krstičević (9,03%) kojeg je nerealizirani posao sa zrakoplovima prvi put doveo na ovaj neslavni popis.

Ministrica kulture, koja je proteklih tjedana vodila kampanju za ograničenu slobodu govora, Nina Obuljen-Koržinek popela se u siječnju na treće mjesto najnegativnijih ministara (6,82%). Iza nje su ministrica Blaženka Divjak (5,19%) te ministar Marko Pavić (4,71%).

NAPOMENA:

Istraživanje je provedeno 21.1. – 31..1. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% (SP 95)

 

M. Marković/Foto:Screensot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

50 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije