Kategorije Vijesti

Dalić generalima poklonio dresove, predsjednica odlikovala Gotovinu i Markača

Širi dalje

U subotu poslijepodne su na Gradskom stadionu NK Dinara u Kninu održane revijalne nogometne utakmice.



U prvoj su snage odmjerili veterani Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, a u drugoj pripadnici Hrvatske vojske i policije s ekipom “Old star” koju je predvodio izbornik Zlatko Dalić. I ovom prigodom proslavljeni izbornik uputio je poruku mira, ljubavi, tolerancije i zajedništva, zaključivši kako upravo to Hrvatska treba.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije generalima Markaču i Gotovini poklonio je dres nogometne reprezentacije s njihovim imenima.

Isti dan na Kninskoj tvrđavi u u nazočnosti državnog vrha, priređen je prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, na kojemu je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Generali Gotovina i Markač odlikovani su za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH, rekla je predsjednica na svečanosti u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Ovo odlikovanje, istaknula je, priznanje je i za poseban doprinos i žrtvu koju su generali dali braneći i boreći se za istinu o Domovinskom ratu pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

“Oluja” je, istaknula je, bila, ne samo vojnički uspješna nego i časno izvojevana pobjeda i neoboriv dokaz o pravednom karakteru “Oluje” i cijelog Domovinskog rata, ali i o karakteru hrvatskog naroda koji nije želio rat ni žrtve, nego mir i suradnju među državama i narodima.

Na to, poručila je, i danas pozivamo i djelujemo sa željom da sve države, dionice rata 1990-ih godina, prihvate perspektivu zajedništva što omogućuje EU. No, isto tako, poučeni povijesnim iskustvima nastavit ćemo izgrađivati i unaprjeđivati sve sastavnice domovinske sigurnosti, a posebno hrvatsku vojsku.

M. Marković/foto:hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

19 minuta prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

3 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

4 sata prije