Kategorije Vijesti

Đapić: Sličnosti i razlike pregovora sa Sanaderom 2003. i Plenkovićem 2024.

Širi dalje

Kako su započeli razgovori HDZ-a i DP-a posljednjih dana, često se povlači usporedba ovih pregovora s onima iz 2003. g. između HDZ-a i HSP-a kojemu sam tada ja bio na čelu. Kontaktiraju me mnogi prijatelji, svjedoci onih događaja koji smatraju kako bih trebao pojasniti sličnosti i razlike položaja tadašnjeg HSP-a i današnjeg DP kao predstavnike hrvatske desnice u odnosu prema HDZ-u, pa evo, to ću i učiniti!



Kao uvod, želim naglasiti kako su “moj” HSP iz onog vremena i današnji DOMOVINSKI POKRET vrlo različite stranke! HSP iz 2003. bio je stranka jasnog političkog profila, oporbena parlamentarna stranka koja je imala jasne politike o svim relevantnim pitanjima hrvatskog političkog života, kako dnevnog, isto tako i svjetonazorskog, te je takva politika rezultirala izvrsnim izbornim rezultatima 2003. godine s 8 osvojenih mandata!

Ovdje je iznimno važno naglasiti kako je taj rezultat ostvaren i u atmosferi predizbornog dogovora s HDZ, i koalicijom HSLS-DC!  Naime, te su stranke imale dogovor kako će u slučaju osvajanja dostatnog broja mandata formirati parlamentarnu većinu i novu hrvatsku vladu, odnosno smijeniti vladu SDP-a i lijevih partnera.

Taj predizborni dogovor u određenoj mjeri limitirao je i našu kampanju jer nismo agresivno išli prema HDZ-u što bi nam donijelo nekoliko zastupnika više, ali sam bio svjestan kako bi to bilo protivno državotvornoj politici koju sam zagovarao, pa sam procijenio da ćemo sa svojom afirmativnom kampanjom polučiti rezultat koji bi nam osigurao participaciju u vlasti u kojoj bismo mogli ostvarivati dijelove svog programa koji je javnosti bio dobro poznat što su desni birači i honorirali!

Dakle, u ovom segmentu kada uspoređujemo HSP iz 2003. g. i DOMOVINSKOG POKRETA iz 2020. i 2024. razlika je ogromna! Mi ne samo što smo željeli poslije izbora formirati koalicijsku vladu, mi smo imali jasan dogovor prije izbora koji je Ivo Sanader izigrao!

Rezultat koji su ostvarile stranke HDZ, HSP, HSLS-DC, bio je dovoljan (77) za samostalno formiranje vlast bez zastupnika nacionalnih manjina iako nama (HSP )nije bilo sporno da manjinski zastupnici podupiru većinu, jer bi to značilo stabilnu većinu od 85 zastupnika!

Ivo Sanader učinio je veliku prijevaru i štetu, ne samo HSP-u, već i samom HDZ-u i Hrvatskoj, jer je iz vlasti amputirao legitimnu, državotvornu desnicu (HSP) i s manjinskim zastupnicima formirao većinu i tako oživio preko SDSS-a političko srpstvo i dao manjinskim zastupnicima utjecaj koji oni do tada nisu imali, a sve je to imalo još dalekosežnije posljedice, ali o tome ću pisati nekom drugom prilikom!

Usprkos Sanaderovoj prevari 2003. godine HSP je nastavio rasti i 2005.  na lokalnim izborima polučio fantastične rezultate postavši čvrsto treća stranka u državi!

Što se događalo između lokalnih 2005. i parlamentarnih  izbora 2007. posebna je tema koju ću očito morati posebno obraditi kako bi se čula i moja istina, no sada se vraćam na temu ovog teksta!

Za razliku od HSP-a i moje politike iz 2003. DOMOVINSKI POKRET od svog utemeljenja ima drugačiju politiku što se vidjelo i na izborima 2020. g. i 2024g.

Naime, DP nema namjeru stvoriti koaliciju i dogovor s HDZ-om kao strankom koja je u Saboru prirodni partner nego pokušava, kao i prije četiri godine, nesrazmjerno svom rezultatu (koji je dobar, ali nedovoljan) ultimativno inzistirati na nerealnim zahtjevima kojima je cilj utjecati na odnose u drugoj stranci( HDZ) i mijenjati temeljne postavke politike koju je postavio Andrej Plenković!

Paralelno “razgovarajući” s Rijekama pravde, SDP-om, DOMOVINSKI POKRET se u cijelosti delegitimira kao stranka desnice, valjda misleći kako si tako dižu cijenu i “plaše” HDZ! To nije državotvorna politika i nema šanse na uspjeh! KOLAKUŠIĆA i SINČIĆA ne želim niti komentirati!

Ne može se sjediti za pregovaračkim stolom, a jedan od zastupnika DP koji ima ambiciju postati ministar kulture, govori javno, dok traju pregovori kako može znanstveno dokazati kako je Andrej Plenković VELEIZDAJNIK!

Zašto to DOMOVINSKI POKRET radi, ako želi biti dio nove vlade teško mi je racionalno pojmiti, osim onoga što sam već više puta spominjao, a to je pokušaj ultimativnog zaokreta kompletne politike koja bi išla na ruku Zoranu Milanoviću, a to ne može bez pokušaja slabljenja ili čak rušenja Andreja Plenkovića!

No, to je jako slaba računica nekih u DP! Članstvo i birači HDZ-a jako dobro znaju tko i kako vodi Hrvatsku posljednjih osam godina i prema mojoj procjeni svakim danom više kojim DP ucjenjuje HDZ, a istodobno koketira sa SDP-om gubi samo DP, a ne HDZ. Uostalom, brzo će se stvari raščistiti! Glavno je pitanje, koliko dugo će Andrej Plenković tolerirati ovakvo ponašanje, vjerujem vrlo kratko!

Zaključno: između HSP-a iz 2003. i DOMOVINSKOG POKRETA 2020. i 2024. nema nikakve sličnosti! To su potpuno različite i okolnosti, a i politike!

Anto Đapić/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković objavio imena ministara, danas glasovanje o povjerenju

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara…

29 minuta prije

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom "Memoranduma o zločinima genocida…

15 sati prije

Kolakušić će imati svoj klub u Saboru. Čine ga tri ‘antiprotivna’ zastupnika

Mislav Kolakušić imat svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru kojeg čine suverenist Marijan Pavliček, bivši…

18 sati prije