Kategorije Vijesti

Deset pitanja za MUP i DORH, Božinovića i Plenkovića, u slučaju Milijana Brkića

Širi dalje

Nacional je objavio da je Blaž Curić, kum Milijana Brkića, naredio Franji Vargi elektroničko nadziranje ministra Davora Božinovića.



Po pisanju Nacionala, Blaž Curić, navodno je naredio informatičkom stručnjaku Franji Vargi elektroničko nadziranje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, tvrdi se u novom broju Nacionala. Informaciju su prenijeli gotovo svi mediji u Hrvatskoj.

U svim tekstovima navodi se rečenica “Blaž Curić, kum Milijana Brkića” što  bi trebalo sugerirati da Curić nije radio na svoju ruku nego po zahtjevu (nalogu?) potpredsjednika Sabora.

Prema tvrdnjama Nacionala, koji navodi da su njihovi novinari dobili uvid u elektroničke zapise, Blaž Curić je od Varge tražio nadziranje Božinovića u ožujku 2018. godine.

“Istražitelji bi morali znati za te dokumente pa se otvara pitanje zašto državne institucije još nisu pokrenule službenu akciju protiv članova grupe SMS i zbog namjere prisluškivanja ministra unutarnjih poslova i jednog od vodećih ljudi države”, piše taj tjednik.

Ovo je tema koja mora otvoriti više novih pitanja.

Prvo, je li točna objava u Nacionalu? Prisluškivanje ministra unutarnjih poslova ozbiljno je kazneno djelo! Zašto osumnjičeni nisu uhićeni?

Drugo, tko je Blaž Curić i kakav odnos ima s Vargom da bi mu mogao ( kao po vojničkoj hijerarhiji)  narediti prisluškivanje ministra unutarnjih poslova?

Treće, ako je prvo točno, kako Varga može nadzirati ministra policije kao štićenu osobu?

Četvrto, kakvim dokazima raspolažu istražitelji?

Peto, kako je Nacional došao o posjed dokumenata iz tajne istrage?

Šesto, koliko je inspektora (istražitelja PN USKOK-a i DORH-a) ), uključeno u istragu, odnosno kome su sve dostupni podaci iz tajne istrage?

Sedmo, je li MUP ( po zahtjevu ministara Božinovića ) dao podatke Nacionalu ( u što vjeruje cijela Hrvatska!)?

Osmo, hoće li MUP provesti istragu o curenju dokumenata iz tajne istrage?

Deveto, zašto šute Plenković i Božinović?

Deseto, upućuju li sva ova pitanja na zaključak da vrh HDZ-a (Vlada i MUP) igraju ozbiljne države i kompletan državni aparat ( DORH, MUP, tajnu službu …) zloupotrebljavaju u stranačke obračune, u što, ponovimo, vjeruje cijela Hrvatska.

Nakon što je SMS afera iscurila u javnost bivši načelnik krim policije Željko Cvrtila, u listopadu prošle godine, javno je kazao da je afera puštena iz vrha MUP-a.

“Jasno je da je ovo pušteno iz vrha MUP-a i to s ciljem političke diskreditacije. To se namjerno gura u javnost i sad su ga načeli. Nagledali smo se puno takvih primjera u prošlosti, od Pašalića i Sanadera preko Karamarka do Brkića, a istodobno se u sustavu rađaju novi takvi slučajevi. Primjera radi, u vrhu Ravnateljstva policije vidim tri čovjeka koji bi trebali biti u zatvoru, a postavio ih je Božinović”, kazao je Cvrtila.

Cvrtilu od listopada prošle godine nitko nije demantirao, osim “sjevernokorejskih” izjava ministra Božinovića da on kao ministar, po zakonu, nije upućen u rad policije.

Što je najgore i on sam zna da mu NITKO, ama baš NITKO,  u Hrvatskoj ne vjeruje. I da te njegove izjave doživaljava kao ruganje i pljuvanje naciji u lice.

Zaključno, iz iskustva znamo da vlast (u ovom slučaju HDZ)  kao stranka u postupku, kad nema  čvrste argumente, preko medija vrši javni pritisak kako osudila osumnjičene i prije nego otvori postupak.

Kad imaju čvrste dokaze mediji im nisu potrebni, odmah idu na sud.

Najbolji primjer za to je Ante Nobilo, koji je sveprisutan u medijima, a za tjedan dana (14. svibnja) proslavit će 33 godine otkako je dobio zadnji slučaj. Onaj iz 1986. kad je bio javni tužitelj Socijalističke Hrvatske.

R.I. /Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

32 minute prije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

1 sat prije

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Marija Banožića

Nakon šest mjeseci općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane…

2 sata prije