Kategorije Vijesti

DETALJI DRAME U HDZ-u Plenković prijetio rušenjem Vlade: “Više od pola vas neće biti na listama za nove izbore!”

Širi dalje

Ako će netko Vladu rušiti onda ću to biti ja. Nakon toga se ide na nove izbore, za njih ću ja slagati liste i može se dogoditi da pola ovdje prisutnih ne bude na njima, rekao je, Plenković na Predsjedništvu HDZ-a, piše Novi list



Najava premijera Andreja Plenkovića ratifikacije Istanbulske konvencije isprovocirala je faktično raspravu o ideološkom profilu HDZ-a.

Jasno se to može zaključiti na temelju jučerašnjeg dana tijekom kojeg su u sjedištu HDZ-a održana dva sastanka, na prvom su se neformalno okupili vodeći ljudi stranke, a navečer su četverosatnu zajedničku sjednicu imali Predsjedništvo i Nacionalno vijeće.

Može se reći da se u HDZ-u kristaliziraju dvije struje, jedna većinska Plenkovićeva, koja je, naizgled paradoksalno, istovremeno i liberalnija i bez posebnog svjetonazora te ona druga koja inzistira na konzervativnoj, demokršćanskoj dimenziji HDZ-a, a trenutačno je simbolizira politički tajnik Davor Stier.

Ovaj će ideološki jaz sigurno bitno odrediti budućnost HDZ-a.

– Nastavit ćemo s procesom ratifikacije. Od četrdesetak kolega velika je većina raspravljala na tom tragu, a nekoliko ih je imalo drukčiji stav – nije Plenković niti pokušao sakriti činjenicu da je u HDZ-u došlo do ideološke konfrontacije, ali njemu je sada najbitnije da on uživa većinsku podršku šireg vrha stranke.

Izrazio je zadovoljstvo ishodom sjednice i ocijenio da protivnici Istanbulske konvencije »nisu dovoljno kvalitetno argumentirali« zašto im je ona neprihvatljiva.

Osim Stiera, na samom sastanku izravno su se, neslužbeno doznajemo, protiv konvencije izjasnili zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić

, potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i član Predsjedništva Damir Jelić. U izjavi prije sjednice to je učinio i Darko Milinović.

Svima im je sporan pojam roda.

Rezerve oko ratifikacije imalo je još oko četiri ili pet prisutnih, a preostali su je podržali. Iako ton rasprave navodno nije bio dramatičan, Plenković je u jednom trenutku osjetio potrebu da protivnicima Istanbulske konvencije uputi oštro upozorenje.

– Ne znam jeste li vi svjesni da ovime možete čak i srušiti Vladu. A ako će netko Vladu rušiti onda ću to biti ja. I nakon toga će se ići na nove parlamentarne izbore. A za njih ću ja slagati liste i može se dogoditi da pola ovdje prisutnih ne bude na njima – rekao je, saznajemo, Plenković.

Bilo je i onih koji nisu osporavali ratifikaciju, ali su, poput potpredsjednika Tomislava Tolušića, zamjerili premijeru što je prvo obavijestio javnost da se ide u taj proces, a tek potom krenuo u raspravu u HDZ-u.

Prethodno je dogovor bio da se o ovom pitanju održi tematska sjednica Predsjedništva HDZ-a, što je Plenković izbjegao i stranku doveo pred svršen čin.

Plenković je otklonio te primjedbe, ističući da je tema Istanbulske konvencije dugo prisutna u HDZ-a, a da je “bilo nužno preuzeti inicijativu na polju zaštite žena od nasilja kako bi se spriječilo da oporba i ljevica monopoliziraju tu temu”, piše Novi list.

MP/foto:hdz.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

6 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

7 sati prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

7 sati prije