Kategorije NaslovnaVijesti

Domazet: Zapanjen sam da BiH poziva visoke časnike HV-a, a vlast ih pušta da u idu svjedočiti

Širi dalje

Domazet: “Zapanjen sam reakcijom hrvatskog državnog vrha i hrvatske politika koja je pristala da “BiH poziva naše visoke časnike da idu svjedočiti”. Radi o najizravnijem narušavanju pravnog suvereniteta Hrvatske – članice EU-a i NATO saveza.



“Spekulacije o navodnim istragama koje Sarajevo provodi nad časnicima HV-a i HVO-a samo su dio šireg plana čiji je cilj prebacivanje krivnje na branitelje i osloboditelje BiH: Hrvate koji su u četiri navrata spasili tu zemlju od propasti, kao i iskrivljivanje povijesti u režiji srpskih i bošnjačkih krugova”, uvjeren je umirovljeni admiral i vojni strateg Davor Domazet Lošo, koji je jedan od glavnih planera vojno-redarstvenih operacija koje su dovele i do završetka rata na ovim prostorima.

Tematiku o navodnim istragama ovog je vikenda ponovno aktualizirao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac koji je naglasio kako već postoji primjer pozivanja hrvatskih časnika za svjedoke, ali i da postoje informacije o optužnicama protiv za sada nepoznatih osoba.

Admiral Domazet slaže se s Miljavcem te tvrdi kako se hrvatski vojni arhiv ‘češlja’ i to sve u skladu s provedbom protokola između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva BiH o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela, upozorivši kako se ovdje radi o najizravnijem narušavanju pravnog suvereniteta Hrvatske – članice EU-a i NATO saveza.

Svatko ima svoje razloge

Ovakav razvoj događaja, ističe Domazet, odgovara i srpskoj i bošnjačkoj strani, čije elite očito stoje u namjeri mijenjanja povijesnih činjenica, svaka zbog svojih razloga. Srpska politika na taj način želi prikazati, dodao je, kako je u BiH bio građanski rat, a ne agresija, a bošnjačka jer im ne odgovara činjenica da su zapravo Hrvati četiri puta spasili i obranili BiH.

U konačnici, najave o istragama protiv visokih hrvatskih časnika stvaraju i psihozu te su, sumnja Domazet, i moguća vrsta pritiska na Haaški tribunal uoči donošenja drugostupanjske presude šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne i HVO-a. Povijesne činjenice pak govore drukčije pa Domazet podsjeća kako je BiH prvi put spašena još 1991. kada je spriječeno izbijanje na liniju Virovitica – Karlovac – Karlobag, čime je praktično spašena i BiH.

“Drugi put na proljeće 1992., kada je krenula otvorena agresija zatvaranjem kliješta od Kupresa, Livna i Tomislavgrada prema Splitu, odnosno dolinom Neretve. Da su se ona zatvorila, tada bi BiH šaptom pala, ali i trećina Hrvatske. Hrvatske snage su to zaustavile, napominje Domazet, te dalje tvrdi kako su treći put Hrvati spasili BiH pokrećući operaciju Zima 94 u vrijeme kada je Bihać bio pred padom.

Tad su Britanci uz pomoć još nekih europskih država imali tezu da se Srbi proglase pobjednicima, no Hrvati su im, ističe, pomrsili plan i spriječili pad Bihaća. Četvrti put ponovno se spašava Bihaćka enklava te kroz akcije Ljeto i Oluja, ističe Domazet, spriječen je i novi genocid koji bi uslijedio nakon Srebrenice.

Nelogično ponašanje

Pored haaških presuda iz kojih je vidljivo tko je bio agresor u BiH, Domazet podsjeća kako se tijekom devedesetih godina radilo o jednom jedinstvenom ratištu Hrvatske i BiH, a ne dva rata. Srpska politika stoga kroz najave istraga protiv hrvatskih časnika želi promijeniti percepciju te im odgovara da se ide u smjeru sotoniziranja oslobodilačkih operacija, tim više što je presuda za generale Gotovinu i Markača pokazala kako je Oluja bila najčišća vojna akcija.

“Logično je da srpska politika to želi poništiti, a i bošnjačka ima razlog jer su svjesni toga da su Hrvati obranili BiH”, upozorio je Domazet, koji smatra kako je zbog toga i krenula priča o istragama protiv hrvatskih časnika, a što im je omogućilo i potpisivanje već spomenutog protokola od tri državna tužitelja. I dok ga ne čudi njihovo ponašanje, Domazet je zapanjen reakcijom hrvatskog državnog vrha i hrvatske politika koja je pristala da “BiH poziva naše visoke časnike da idu svjedočiti”.

Dario Pušić/Dl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije