Kategorije Vijesti

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Širi dalje

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali sa SDP-om, a uoči pregovora s HDZ-om.  Pred novinare su stali zamjenik predsjednika Mario Radić i glavni tajnik stranke Josip Dabro 



Radić je rekao je da je Domovinski pokret imao sastanke sa svim opcijama prošli tjedan, da su se neformalni razgovori vodili i tijekom vikenda te da su danas imali razne konzultacije.

“Ponovili smo odluku od prije dvije godine i koji je stav Domovinskog pokreta te smo potvrdili odluku da Domovinski pokret ne može biti dio većine gdje su SDSS i Možemo.

Važno je reći da nitko od nas ne priča o nacionalnim manjinama, o bilo kojoj nacionalnoj manjini. Čak štoviše, mi smo na listama imali pripadnike svih nacionalnih manjina i imat ćemo.  Uvijek smo za još veću zaštitu nacionalnih manjina. Naš stav je tu vrlo principijelan jer smatramo da te dvije stranke nisu konstituirane na ustavan način. Nećemo ulaziti u te razloge”, kazao je.

Potom se osvrnuo na šefa SDSS-a Milorada Pupovca. 

“Milorad Pupovac jučer je rekao jednu konstataciju koja mi je zaparala uši, rekao je ‘politička segregacija SDSS-a’. Kakva je to novokovanica? Politička segregacija. Hoće li sad svatko u RH tko nije na vlasti optužiti one koji budu sastavljali vlast da je politički segregiran? Ne razumijem to. Mislim da je to vrlo nekorektno i stvaranje pritiska pod plaštom žrtve koji nije primjeren niti trenutku niti civilizacijskom nivou Republike Hrvatske”, kazao je.

Radić je rekao da ne zna tko će biti dio većine i hoće li Domovinski pokret ići s HDZ-om.

“Mi to još uvijek nismo dogovorili. Bilo je i puno kalkulacija o nekim ministarstvima i imenima. Ništa od toga nije dogovarano, nijedno ime nije izgovoreno. To su sve konstatacije i kalkulacije koje nisu točne”, tvrdi Radić.

“Mi danas iz svih ovih pregovora nismo vidjeli uopće koja to većina može biti”, rekao je Radić. “Mi s našim ograničenjima možemo sastaviti vlast kako možemo. Vi ste tu u pravu, fali ruku”, dodao je.

“Domovinski pokret se ne boji novih izbora, to vam svima mora biti jasno. Mi imamo svoje principijelne stavove koje ćemo braniti i na tome ćemo ostati. Ni od jednog svog stava nećemo odustati. Hoć li biti većine, o tom potom”, kaže.

Na konstataciju da ako kažu da neće ići s Možemo, nema šanse da formiraju većinu s SDP-ovom koalicijom, rekao je:

“Mi smo svoje stavove prenijeli gospodinu Grbinu, ovim putem mu zahvaljujem jer nisu iscurili detalji s današnjih pregovora. što je po meni vrlo korektan stav njihovog pregovaračkog tima. Mi nikoga nećemo ucjenjivati niti ćemo dati da se nas ucjenjuje”, kazao je.

Radića su novinari pitali protivi li se sudjelovanju Možemo i u tzv. antikorupcijskoj većini u Saboru za izglasavanje nekih zakona.

“Kad kažemo da ne možemo biti dio većine s te dvije stranke, to je vrlo jasno što to znači. Ne vidim što tu dalje treba objašnjavati.”

Upitan je još jednom o tome da iz ovoga proizlazi da nema dovoljno ruku za antikorupcijsku većinu u saboru.

“Ja vam ništa neću govoriti jel ima ili nema, ja ne vidim što smo mi novo rekli, mi smo samo danas potvrdili naše principe i stavove”, kazao je.

Rekao je da je pitanje Izbornog zakona “kao jeti”, da to “nitko nije vidio i svatko ima svoje viđenje o tome”.

“Domovinski pokret je spreman na sve opcije. Od svojih stavova i principa odustati nećemo, to vam jamčim”, rekao je Mario Radić.

Kazao je i da s SDP-om nisu dogovarali eventualni datum prijevremenih izbora, nego da ga je “zanimalo Grbinovo pravničko mišljenje o tome jer je Grbin i pravnik”.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Atentator ispričao zašto je pucao na premijera Slovačke

Objavljen je snimka ispitivanja čovjeka koji je pucao u slovačkog premijera. Književnik Juraj Cintula koji…

2 sata prije

Europska komisija objavila dobru vijest za Hrvatsku: Drugi ste najbolji u EU

Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva…

3 sata prije

Penava predstavio tri ministra koje DP šalje u Plenkovićevu vladu

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstacio je DP-ove kandidate za novu…

4 sata prije