Kategorije Vijesti

Dr. Mato Palić: Željko Horvatović, novi šef Visokog kaznenog suda, negira agresiju na Hrvatsku

Širi dalje

Na sjednici Državnog sudbenog vijeća  31. ožujka za  predsjednika Visokog kaznenog suda na četverogodišnji mandat izabran je Željko Horvatović. Za Horvatovića je glasalo šest članova DSV-a, natpolovična većinu od 11 članova toga tijela. Ivan Turudić, koji je slovio kao favorit, dobio je četiri glasa, a jedan glas bio je nevažeći.



Treća kandidatkinja za predsjednicu toga suda bila je Lana Petö Kujundžićm, no ona nije dobila ni jedan glas DSV-a.

Prije dolaska na taj sud Horvatović je bio je dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda. Zadnjih je godina radio kao sudac drugog stupnja, dakle žalbeni sudac, a zadnji veliki predmet koji je sudio bio je predmet Branimira Glavaša

za ratni zločin u kojem ga je i osudio, a tu je presudu ukinuo Ustavni sud.

Za vrijeme Domovinskog rata sudac Horvatović bio je vojni sudac. Kada je ukinut Vojni sud, izabran je za suca zagrebačkog Županijskog suda. U vrijeme kada je sudio Glavašu, bio je predsjednik Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda, a osim Glavašu, sudio je i  Josipu Guciću, zbog optužbi da je podmićivao sudske vještake, a krivnje je oslobodio Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane u aferi Kamioni.

Građanski rat ili agresija na Hrvatsku!?

Odmah po objavi da je Horvatović izabran za predsjednika Visokog kaznenog suda javnost je podsjećena na njegove presudu Branimiru Glavašu u kojoj je Domovinski rat do 1992. okarakterizirao kao građanski rat, a ne kao agresiju Srbije na Hrvatsku.

Danas je tu činjenicu komentirao i dr. Mato Palić, profesor na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, koji pak proziva Državno sudbeno vijeće zbog tog izbora:

“Nedavno je na sjednici Državnog sudbenog vijeća sudac Željko Horvatović postao predsjednik Visokog kaznenog suda. Željko Horvatović je vodeći postupak za ratni zločin donio presudu u kojoj je, pored ostaloga, utvrdio kako je Domovinski rat bio unutarnji sukob odnosno građanski rat, a ne velikosrpska agresija.

Prvi čovjek Visokog kaznenog suda time pokazuje da negira karakter Domovinskog rata i svjesno revidira noviju hrvatsku povijest. Međutim, članovima DSV-a koji su ga podržali to ne smeta. Postavlja se pitanje misle li i oni kao Željko Horvatović?”, pita se dr. Mate Palić.

M. Marković/Foto: FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Obiteljska drama i raskol u Mostu: “Marija se već vidjela u Bruxellesu na velikoj plaći”

Sanorski zastupnici Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić razišli su se Mostom, a o pozadini raskola progovorili su…

1 sat prije

Ministar Medved čestitao legendarnoj brigadi: “Vi ste sinonim najvećih pobjeda”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u nedjelju je čestito pripadnicima 4. gardijske brigade - Pauci, 33. godišnjicu…

2 sata prije

“Bljesak slobode” u Okučanima: “Poezija je i vrsta oružja u miru”

Već treću godinu, kao uvod u središnji dio obilježavanja vojno-redarstvene operacije Bljesak, Narodna knjižnica u…

2 sata prije