Kategorije Vijesti

EKSKLUZIVNO: Dokumenti – Šešelja je sud u Osijeku 1998. oslobodio zatvora

Širi dalje

VOJISLAV ŠEŠELJ je 1992. godine bio uhićen i osuđen na 4, 5 godina zatvora zbog “izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske”.



Iz dokumenta koji objavljujemo vidljivo je da ga je Vojni sud u Osijeku 21. srpnja 1992. “zbog izazovanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti” odudio na 4 godine i šest mjeseci zatvora

Na nekoliko mitinga na području Belog Manastira Šešelj je pozivao na uspostavu velike Srbije, protjerivanje Hrvata iz Baranje i poticao na zločine.

Na četničkom skupu u Jagodnjaku, naselju 20-ak kilometara sjeverno od Osijeka, 20. travnja 1991. održan je prijeteći govor na kojem je uz Šešelja i Jovu Ostojića, iz Srpske radikalne stranke, govorio i Milan Paroški  iz Srpskog pokreta obnove, koji je Hrvatima najavio pokolj:

Ovo je srpska teritorija i njima (Hrvatima) mora biti jasno da su oni dođoši. Prema tome, tko god vam dođe i kaže da je ovo njegova zemlja, taj je uzurpator, taj je došao da ubija i tog imate prava da ubijete kao kera pored tarabe!” kazao je tada Paroški

Vojni sud u Osijeku 21. srpnja 1992. godine je Šešelja, Paroškog i Ostojića proglasio krivim “zbog kaznenog djela – protiv Republike Hrvatske, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Šešelj je osuđen na 4, 5 godine, a Paroški  i Ostojić na po četiri godine zatvora.

Šest godina nakon toga, 30. lipnja 1998. godine, Županijski sud u Osijeku obustavio je postupak izvršenja kazne temeljem Zakona o oprostu

Pero Kovačević  u TV Bujici je kazao da je Šešelj bio uhićen 1991. u Belom Manastiru, a pustio ga je Boljkovac po nalogu Josipa Manolića!

Osobno sam svjedočio kad ga je Stjepan Bošnjak pustio iz pritvora vinkovačke policije, izveo na autocestu i ispratio u Srbiju. Bilo je to potkraj travnja 1991. godine. Nekoliko dana kasnije, 2. svibnja 1991., Bošnjak je poginuo u Borovu Selu kad su četnici napali autobus hrvatskih policajaca i neke okrutno masakrirali.

Šest godina nakon što je Šešelj osuđen na 4,5 godina zatvora Županijski sud u Osijeku oslobodio ga je izdražavanja kazne temeljem Zakona o oprostu. Prethodno su pribavili mišljenje Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koje je potvrdilo da se na Šešelja odnosi Zakon o oprostu.

Tema za raspravu među pravnicima odnosi li se Zakon o oprosti na pravomoćno presuđene slučajeve ili samo na pobunjenike protiv države i pripadnike paravojnih postrojbi.

Svi troškovi postupka protiv Šešelja pali su na teret državnog proračuna.

Prve procjene osoba upućenih u policijsko-pravosudne troškovnike kažu nam da su troškovi postupanja prema Šešelju, od početka 1991. do oslobađajuće presude Županijskog suda u Osijeku 1998. godine, oko 35 tisuća eura.

 

M. Marković/foto: novosti.rs


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

32 minute prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

1 sat prije

Zlatna Barbara Matić. Dvostruka svjetska, sada je i europska prvakinja

Najbolja hrvatska judašica i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je svoju prvu zlatnu medalju…

12 sati prije