Kategorije Vijesti

General JNA ukinuta presuda za miniranje brane Peruće. Bio je osuđen na 10 godina

Širi dalje

Vrhovni sud ukinuo je i drugu osuđujuću presudu general majoru JNA Borislavu Đukiću za miniranje Peruće. Koncem 2020. osuđen je na 10 godina zatvora, godinu više nego na kraju prvog suđenja 2018. godine.



Đukiću je ukinut istražni zatvor u kojem se nalazi od izručenja Hrvatskoj 2016. godine, no zamijenjen mu je novim u drugom kaznenom predmetu koji se vodi zbog ratnog zločina na području Šibensko-kninske županije. Tako će 73-godišnji Đukić nastaviti boravak na Bilicama.

Optužnica ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kršenje pravila međunarodnog prava za vrijeme okupacije, odnosno, da je kao stvarni zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. korpusa JNA organizirao rušenje brane s ciljem potpunog potapanja i uništenja gradova nizvodno od Peruće.

U branu je na četiri mjesta postavljeno 20 do 30 tona TNT-a. Aktiviranjem eksploziva došlo je do urušavanja brane i prodora vode u postrojenje. Potpuno rušenje spriječili su djelatnici HEP-a.

Đukić, pak, tvrdi da s miniranjem brane nije imao nikakve veze. U to doba je u Kninu čekao prekomandu u vojsku bosanskih Srba ili vojsku Jugoslavije.

Drži da nije bilo nikakvih planova za rušenje brane, nego da su to vrlo nespretno i s malim količinama eksploziva počinile paravojne jedinice Milana Babića nakon što je artiljerijska vatra 126. brigade HV-a s položaja na brani potjerala jedinice kenijskog bataljuna iz sastava snaga UNPROFOR-a.

Hian/Foto: cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

8 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

9 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije