Kategorije Vijesti

General Mareković sinoć je lagao! S HV-om je bio u BiH, zamalo je izbio skandal!

Širi dalje

Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić u otvorenom su ratu zbog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula. Sve je kulminiralo u petak u Požegi gdje je održana prisega dragovoljnih ročnika kada je ministru Banožiću zabranjeno govoriti na skupu.



Bila je to izravna zapovijed Zorana Milanovića zbog čega je Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja. Banožić je za Jutarnji list prepričao svoj razgovor s Hranjom.

“Rekao sam mu: Sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja.

Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku”, kazao je Banožić za Jutarnji list.

Robert Hranj kasnije je demantirao da je dao ili ponudio ostavku, ali dio izjave oko slanja vojske u Bosnu i Hercegovinu nije demantirao. No, s Pantovčaka su optužili ministra obrane da laže

“To je laž koju će ministar morati objasniti”, odgovorili su s Pantovčaka, a to je sinoć na nu Dnevniku Nove TV  ponovio i Milanovićev savjetnik, general Marijan Mareković.

“To nije točno i mislim da bi ministar trebao reći hrvatskoj javnosti reći koju je to postrojbu Hrvatske vojske predsjednik želio uputiti u BiH”, kazao je Mareković.

Maxportalu je i pouzdanih izvora potvrđeno da je Mareković sinoć izrekao laž. S pripadnicima Hrvatske vojske bio je u BiH u ožujku ove godine, a zapovjed je, po odluci predsjednika Milanovića, potpisao admiral Robert Hranj.

 

U Bugojnu su 19. ožujka 2021. ispraćeni posmrtni ostaci četvorice pripadnika HVO-a iz skupine od 19 nestalih bugojanskih Hrvata, čija su tijela pronađena prošlog ljeta. Na posljednjem ispraćaju je nazočio i Marijan Mareković, predsjednikov savjetnik za veterane Domovinskog rata.

Na komemoraciji je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a počasnu stražu, uz pripadnike Vojske Federacije BiH, držali su pripadnici Počasno zaštitne-bojne Hrvatske vojske, vidi se na fotografijama koje je objavila Hina. Fotografije su objavljene i stranicama HDZ-a BiH

Tijela četvorice od 19 najviših vojnih i političkih dužnosnika Hrvata Bugojna, Ante Markulja, Dragana Miličevića, Franje Jezidžića i Zorana Galića, pronađena su prošlog ljeta na lokaciji Rostovo nedaleko Bugojna, gdje se u ratu nalazio kamp mudžahedina, boraca iz islamskih zemalja koji su se borili na strani Armije BiH.

Poginuli su bili  pripadnici 104. brigade HVO Eugen Kvaternik Bugojno. Oni su najprije bili zarobljeni i držani u logoru stadiona Iskre, što je zabilježio i Crveni križ, nakon čega su nestali.

Prema Zakonu o obrani “odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te jedinice razine voda i niže donosi ministar obrane”.

U konkretnom slučaju, piše Jutarnji list, odluku za prelazak četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne preko granice potpisao je  predsjednik Milanović i uputio načelniku Glavnog stožera, admiralu Robertu Hranju. On je potom napisao naredbu o njihovom upućivanju u BiH.

Pripadnici Bojne već su krenuli na put kada su u Glavnom szožeru shvatili da bez odluke ministra obrane ne mogu slati vojnike preko granice. Na naknadni zahtjev iz Glavnog stožera OS RH, ministar obrane je potpisao odluku kako ne bi došlo do međunarodnog skandala.

Za to vrijeme pripadnici Bojne su u Splitu čekali odluku i nakon što je ona potpisana krenuli su prema Bugojnu.

U diplomatskom prometu vrijede posebna pravila za službene osobe, ni pištolj bi odoru ne mogu prenijeti preko granice ako ga nisu prijavile i ako nisu dobile odobrenje države u koju ulaze.

Slučaj Aleksandra Vulina 

Prije dvije godine, u rujnu 2019, srbijanski ministar Aleksandar Vulin s pripadnicama počasne postrojbe vojske Srbije želio je doći u Jasenovac. Bez najave.

Hrvatska policija tada je na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci zaustavila izaslanstvo u kojem su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije. Bili su u civilnoj odjeći, a službene odore bile su skrivene

Policajci su ih pretresli i vratili u Srbiju uz obrazloženje da u Hrvatsku ne mogu unijeti službene uniforme i da nemaju dokumente koji opravdavaju svrhu boravka u  Hrvatskoj. Operacija smišljena kao provokacija ( i poniženje Hrvatske!) amaterski je završila.

Slanje pripadnika Hrvatske vojske u Bugojno nije imala za cilj provokaciju, nego odavanje počasti poginulim vojnicima HVO-a, ali su pravila diplomatskog ponašanja za sve ista. Odlazak pripadnika HV-a u drugu državu, izvan diplomatskih pravila ponašanja, bio bi ozbiljan skandal.

M. Marković/Foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rafalei će sutra letjeti nad Hrvatskom. Evo gdje ih sve možete vidjeti

Dva hrvatska Rafalea će u srijedu 1. svibnja 09:00 do 11:00  u čast vojno redarstvene…

47 minuta prije

Plenković potvrdio: “Novih izbora neće biti, pobjednici formiraju vladu”

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke najavio je da će sutra građani moći vidjeti…

1 sat prije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

4 sata prije