Kategorije Vijesti

GLASNOVIĆ BEZ NOVE ŠANSE! Izbori u Švedskoj se ne ponavljaju

Širi dalje

Jučerašnja informacija iz Državnog izbornog povjeresntva o nepravilnostima na biračkom mjestu broj 1 u Stockholmu, i najavu u medijima da bi izbori mogli biti ponovljeni,  pobudila je nadu da bi kod Željka Glasnovića, kojemu nedostaje 11 glasova, da bi ipak mogao osvojiti mandat.



Glasnović je objavio video i pozvao sve u Švedskoj da ga podrže, no ta informacija pokazala se netočnom.

“Dvije situacije smo imali na dva biračka mjesta. Jedna je situacija na biračkom mjestu broj 1 u Stockholmu gdje je jedan birač dobio dva listića i oba je ispunio i ubacio u kutiju tako da se prilikom brojanja bilo 19 listića umjesto 18. On je to odmah prijavio i nama i GONG-u, ta osoba je znala da čini nešto što nije trebala. Ondje su izbori poništeni, to Zakon tako propisuje”, rekao je jučer predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

No, tu objavu u Glasnovićevu stožeru nisu u potpunosti razumjeli. Riječ je o izborima za prvu izbornu jedinicu u kojoj glasuju Hrvati koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a za izbore se nalaze u Švedskoj. Na toj listi glasovalo je 18 hrvatskih državljana s tim da je jedan ubacio dva listića.  Poništeno je 18 glasova za tu izbornu jedinicu, a kako ti glasovi nisu mogli presudno utjecati na rezultat u 1. izbornoj jedinici

Na listi za dijasporu glasovala su 23 birača.

Na tu temu oglasili su su se i iz hrvatskog veleposlanstva u Švedskoj

“Izbori u Veleposlanstvu RH u Stockholmu se NE ponavljaju.

Netočni su napisi u pojedinim medijima i na društvenim mrežama kako će se izbori u VRH Stockholm ponoviti. Zbog pronađenog listića viška u kutiji za 1. izbornu jedinicu, rješenjem Državnog izbornog povjerenstva, poništeno je samo 18 glasova za tu izbornu jedinicu. Kako ti glasovi nisu mogli presudno utjecati na rezultat u 1. izbornoj jedinici, izbori se neće ponoviti. Kada bi se i ponavljali, ponovili bi se samo za tu izbornu jedinicu.”

M. Marković/Foto: press

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

10 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

10 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

10 sati prije