Kategorije Vijesti

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Širi dalje

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga u Zagrebu obratio šef SDP-a Peđa Grbin



“Naš prijedlog je da se Sabor utemelji na antikorupcijskim temeljima. Prvi korak je status Ivana Turudića – čovjek koji ima veze s kriminalom ne može biti glavni državni odvjetnik.

“Drugo pitanje je pitanje lex AP-a, stanje medijskih sloboda je zabrinjavajuće i u tom kontekstu rješavanje tog pitanja je prioritet”, rekao je uvodno.

Kaže da zna koliko vremena ima za formiranje saborske većine, a na potezu je Domovinski pokret.

‘”Svaka politička opcija će davati izjave o svojim pozicijama, neću davati izjave u ime drugih. Svi znaju koja je naša pozicija. Smatramo da je u ovom trenutku prilika da Hrvatska napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije, a sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora’, rekao je.

“Vrlo jasno smo govorili što predstavljamo. Ništa što smo iznijeli nije tajna – konstituiranje Sabora, rješavanje statusa Turudića i lex AP-a, to su prioriteti”, ponovio je.

O kadrovskim pitanjima, kaže Grbin, nije se razgovaralo s DP-om. Dodao je i da će suradnja s tom strankom možda biti kratkotrajna, nakon čega bi iduća opcija bili novi izbori.

“Razgovori nisu bili vođeni pro forme, nisam osjetio da govorimo reda radi i ne bih onda ni išao na drugi sastanak. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari: borba protiv korupcije, borba za medijske slobode, za prava umirovljenika, prava djece – s time se ne smije zezati i rastezati od nemila do nedraga. Naša ponuda je konkretna, a rezultati za Hrvatsku će biti dobri”, rekao je Grbin.

‘Do 14. ožujka bili smo u opoziciji i nismo mogli spriječiti izbor Turudića, sad imamo priliku to popraviti’, rekao je.

“Matematiku svi znamo, možemo zbrojiti i pretpostaviti kako će se postaviti druge stranke, ali ne mogu govoriti u ime drugih stranaka. Ako postoji volja da idemo u konstituiranje Sabora, onda se dogovaramo tko će mu biti predsjednik i sve ostalo. Prvi korak je odlučiti želi li se to napraviti na našoj antikorupcijskoj platformi”, zaključio je šef SDP-a.

Po pitanju Mosta, rekao je da pojedinačne razgovore ne komentira, već da kontinuirano održava kontakte s drugim strankama.

D.M. /Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Peđa Grbin

Najnovije

Odluka Baby Lasagne oduševila naciju: “Heroj kojeg smo trebali!”

Na sjednici vlade premijer Andrej Plenković objavio je da će Marko Purišić, svima zna kao…

11 minuta prije

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u zadnjih 2000 godina

Prošlogodišnje ljeto na sjevernoj polutki bilo je najtoplije u 2000 godina, prema novoj studiji objavljenoj…

32 minute prije

Slika Claudea Moneta na aukciji prodana za gotovo 35 mil. dolara

Slika  Claudea Moneta prodana je za gotovo 35 milijuna dolara na aukciji u srijedu navečer,…

50 minuta prije