Kategorije Vijesti

HDZ od danas Vladu može sastaviti bez MOST-a

Širi dalje

KREŠO BELJAK svojom je sinoćnjom odlukom o predaji HSS-ovih potpisa HDZ-u otvorio mogućnost Andreju Plenkoviću da sastavi Vladu u kojoj neće sudjelovati MOST.



Beljak je sinoć uoči Skupštine HSS-a kazao da će njegova stranka svoje potpise, odnosno njih pet, dati Plenkoviću i HDZ-u te da će im ostaviti rok od 100 dana u kojem te potpise više neće dirati. Odluka je na Predsjedništvu HSS-a donesena jednoglasno.

S Beljakovim glasovima omjer snaga značajno se promijenio. MOST je izgubio pregovarački adut, budući da bi HDZ čak i bez njihovih mandata mogao skupiti 77 ruku

u Saboru.

HDZ uz svoj 61 mandat može računati i na 8 mandata manjinaca te, od danas, i na 5 mandata HSS-a, što ih dovodi do 74 ruke u Saboru. Milan Bandić je, iako još uvijek nije izravno potvrdio kome će dati svoja dva mandata, puno bliže HDZ-u i čini se da mu je ipak primamljivija opcija sudjelovanja u vlasti, nego u oporbi.

Dobije li HDZ i njegove potpise, već ima 76 ruku u Saboru. Tu je i HDSSB-ov mandata, ali i Glasnović koji je već izrazio spremnost da pruži podršku HDZ-u, ( ali ne ako je u Vladi Pupovac) što nas dovodi do brojke od 78 mandata – što je dovoljna, ali ne i stabilna većina.

Odluči li se HDZ na suradnju s MOST-om, broj zastupnika HDZ-a, MOST-a i HSS-a iznosi 79. Pribrojimo li tome 8 zastupnika manjina, taj se broj penje na 87. Uz ruke HDSSB-a, Bandića i Glasnovića, ukupan broj mandata kombinacije HDZ-a i MOST-a je 91.

Maxportal/Foto:fah


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

39 minuta prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

1 sat prije

Zlatna Barbara Matić. Dvostruka svjetska, sada je i europska prvakinja

Najbolja hrvatska judašica i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je svoju prvu zlatnu medalju…

12 sati prije