Kategorije Vijesti

HEBRANG: ‘Tražio sam osudu Milanovićeve izjave o HOS-u, Miljavac je to odbio’

Širi dalje

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang reagirao je na intervju generala Pavla Miljavca za Večernji list od 5. svibnja, u kojem je, kako kaže, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) o njemu iznio niz neistina, kao i da ga je vrijeđao i klevetao.



Hebrang tvrdi da je Miljavac iskrivio njegove riječi o predsjedniku Milanoviću.

“Prije svega, on raspravu skreće na pozdrav ZDS, o kojemu nikada nisam u HGZ-u prozborio ni riječi, te je očito da mi želi pripisati neke moje stavove o kojima ništa ne zna. Daje krive informacije o postrojbama HOS-a jer pripadnici tih postrojbi iznose neke po Miljavca neugodne detalje iz rata. Također, iznosi moje iskrivljene riječi o predsjedniku Milanoviću”, piše prof. dr. sc. Andija Hebrang.

Zaštita digniteta branitelja

“O njemu sam samo rekao da kada je na položaju vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske netko tko se nije uključio u obranu države, naš HGZ mora još jače bdjeti nad onim što nam je u Statutu Udruge naglašeno kao glavni zadatak, a to je zaštita digniteta i prava hrvatskih branitelja.

Posebno me vrijeđa Miljavčeva neistinita poruka da želim politizirati HGZ jer očito ne poznaje Statut, koji ne daje mogućnost političkog djelovanja kroz HGZ.  Politizacija HGZ-a je upravo to što on radi i zbog čega je odstupilo već nekoliko članova.

Umjesto da temeljem čl. 6. Statuta ostvaruje zaštitu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja, on uvodi politiku i bez konzultacija s članstvom donosi odluku da javno ne reagiramo na do sada najveću uvredu naših branitelja. Reakcija koju sam tražio bila je javna pismena osuda izjave predsjednika Milanovića, koji je za ploču s imenima mrtvih hrvatskih branitelja rekao da je treba baciti!

Tu izjavu osudile su gotovo sve braniteljske udruge i sama Vlada, a P. Miljavac uvodi politiku gdje joj nije mjesto i odbija javno iznijeti takvu osudu. Kao razloge spominje koronu i potres što je ravno sarkazmu. Ne sjećamo se korone i potresa kad je odbio osuditi izbacivanje biste našeg vrhovnog zapovjednika dr. Tuđmana.

Jedino politički ili osobni razlozi mogu biti uzrokom takvog flagrantnog kršenja Statuta HGZ-a! Svjestan toga, uvredljivo konstatira da ja želim politizirati HGZ, kao da mi dvadeset godina u vrhu hrvatske politike nije bilo dosta. To je dovoljno vremena da se upoznaju ljudi i događaji, pa mi je potpuno jasno zašto se sada P. Miljavac u poodmaklim godinama želi uključiti u politiku. No to ne smije biti preko leđa mrtvih hrvatskih branitelja!

Da bi svemu dao lažni sjaj, izmišlja da je o mom zahtjevu sa mnom razgovarao “punih osam dana“!  Budući da mu je bliski član obitelji u poziciji da to ostvari, molim ga da objavi snimke tih razgovora.Istina je sasvim drukčija.

Odluka o napuštanju HGZ-a

Nakon što se dugo nije javljao na mobitel, imali smo jedan vrlo kratak razgovor. Idući dan, nakon više pokušaja, javio se i rekao da može samo kratko razgovarati jer mu je mobitel prazan! Tražio sam glasovanje članova HGZ-a o osudi Milanovićeva čina internetom, na što je rekao da mnogi generali ne znaju raditi s internetom!

U razgovoru za Večernji list zatajio je važne činjenice, a to je da je odbio HGZ-ov javni prosvjed zbog odličja koje je Milan Bandić htio dati Budimiru Lončaru, krivcu za embargo na nabavu oružja na početku srpsko-crnogorske agresije.

Još strašnije bilo je Miljavčevo odbijanje javnog pismenog prosvjeda kada je predsjednik Milanović izbacio iz Ureda bistu predsjednika Tuđmana, koji nas je pobjedonosno vodio kroz rat i promovirao u generale.

Budući da je ovo treće značajno kršenje Statuta, donio sam neopozivu odluku o izlasku iz Udruge koju njezin predsjednik politizira, i to preko ploče s imenima mrtvih hrvatskih branitelja. Znam sve motive i razloge za takvu politiku Pavla Miljavca, ali neke granice između osobnih interesa i zaštite digniteta Domovinskog rata ipak postoje”, zaključuje prof. dr. sc. Andrija Hebrang.

Po neslužbenim informacijama Maxportala još tri poznata generala, nezadovoljni radom te udruge, napuštaju Hrvatski generalski zbor.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Pusić: DP je sigurnosno opasan za Hrvatsku. Milanović mora reagirati!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…

47 minuta prije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina je suho zlato. Bit će u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

5 sati prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

7 sati prije