Kategorije Vijesti

Hrvatima optuženim u slučaju Lora gotovo duplo povećana kazna

Širi dalje

Prihvaćena je žalba Državnog odvjetništva i preinačena kazna Emiliju Bunguru i Tomislavu Duiću za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u slučajevima Lora 1 i Lora 2, javlja Dalmatinski portal.



Visoki kazneni sud povećao je Bunguru kaznu gotovo duplo – s četiri godine i 10 mjeseci na čak osam godina zatvora, zbog toga je bio i uhićen prije koji mjesec nakon sjednice sudskog vijeća jer je pritvor za kazne od pet i više godina zatvora obavezan.

Tomislavu Duiću, koji je vodio istražni centar Lora, kazna povećana za godinu i pol dana, s osam i pol na deset godina zatvora.

Obojica su bili u bijegu dugi niz godina i nakon predaje dobili su novo suđenje za zbivanja u Lori 1992. godine. Osuđeni su za zlostavljanja zatvorenika i pet žrtava.

Duić je odgovarao i po zapovjednoj odgovornosti, ali i zbog toga što je vlastitim postupcima dao primjer za maltretiranje zatvorenika. Postavili su ga za šefa u Lori nakon proboja iz Vukovara, imao je svega 23 godine. Bungur je, pak, bio čuvar u vojnom zatvoru.

Visoki kazneni sud zaključio je da je u pravu zamjenica državnog odvjetnika kada tvrdi da je sud preblago odmjerio kazne i precijenio značaj olakotnih okolnosti.

Uz otegotne okolnosti nije bilo mjesta primjeni instituta ublažavanja kazne za Bungura, odnosno, odmjeravanju minimalne pojedinačne kazne za Duića, konstatirano je.

R.I. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

15 minuta prije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

1 sat prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

14 sati prije