Kategorije Vijesti

Hrvatska slavi operaciju Bljesak

Širi dalje

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“ u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.



Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“ u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. “Bljeskom” je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Tri mjeseca nakon uslijedila je VRO “Oluja” kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji.

Tim operacijama i s još nekoliko pobjeda HV-a, stvoreni su uvjeti kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, završivši 15. siječnja 1998. godine.

Cjelodnevni program i prelet Rafalea

Svoj dolazak u Okučane na obilježavanje 29. obljetnice VRO Bljesak, najavili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ovogodišnja proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije počet će u 7:30 sati budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana, a središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja “Kocka vedrine”, s početkom u 9 sati.

Tijekom središnje svečanosti predviđeno je, između ostalog, polaganje vijenaca, čitanje imena branitelja poginulih u “Bljesku” i čitanje povjesnice o operaciji, a umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Misa zadušnica u crkvi Svetoga Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služit će se u 10:30 sati.

Osim središnje svečanosti, u programu od 8:15 sati je i svečano otvaranje športskih igara hrvatskih branitelja, a za posjetitelje će od 8 do 16 sati biti organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

U 19 sati je planiran koncert grupe Crvena jabuka na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Hina /Foto: Morh/Veterani


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi bljesak

Najnovije

Monstrum iz Tuzle planirao je zločin. Majka je pokušala spasiti djecu, sve ih je ubio

Novi slučaj stravičnog trostrukog ubojstva, a zatim samoubojstva, šokirao je Bosnu i Hercegovinu, ali i…

1 minuta prije

Urša Raukar prozvala Anušića i Medveda zbog izjava na obljetnicu Bleiburga

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potaknut neopravdanim pozivanjem zastupnika na povrede Poslovnika kako bi istog trenutka…

22 minute prije

Otkiveno zašto su neki ljudi umrli nakon Covid-19 cjepiva

Rijetki, ali smrtonosni krvni ugrušci povezani s cjepivima Johnson & Johnson i AstraZeneca Plc protiv…

3 sata prije