Kategorije HrvatskaNaslovna

ANKETE: SDP pao ispod 19 posto, HDZ nikad jači

Širi dalje

HDZ raste već šesti mjesec za redom, dok je SDP jedan mjesec gore, pa dolje, a sada su opet pali



D. Lukić/Foto MP

Po najnovijem istraživanju Crobarometar, koju donosi Nova tv, HDZ je uvjerljivo prva stranka popularnosti u Hrvatskoj, a SDP je u travnju (još) pao. HDZ je tako mjesec završio na čak 31,2 posto podrške građana, a SDP je u travnju pao i trenutačno uživa potporu od 18,8 posto ispitanika. Najveća je to razlika među dvjema glavnim strankama u Hrvatskoj u novije vrijeme.

U ožujku je stranka Tomislava Karamarka imala potporu od 30 posto ispitanika, a SDP 23 posto, što je za HDZ bio najbolji razultat u zadnjih godinu dana. No, u travnju je HDZ opet ostvario rast, a SDP pao za više od 4 posto.

HDZ raste već šesti mjesec zaredom

HDZ raste već šesti mjesec za redom, dok je SDP jedan mjesec gore, pa dolje, a sada su pali. Istraživanje Crobarometar provela je od 1. do 15. travnja agencija Ipsos puls na 964 ispitanika.

HDZ-ov bazen glasova, s obzirom na statističku pogrešku, u rasponu je od 27,8 do 34,6 posto, dok je SDP-ov od 15,9 do 21,7 posto. Živi zid je u travnju na 13,9 posto. ORaH je na 7,7 posto, i u padu je od studenog. Udruga MOST odmah na početku uživa potporu od 4,2 posto. Slučajno ili ne, upravo je 4 posto pao SDP, no ta dva trenda ne mogu se povezati. Stranka Bandić Milan 365 ima potporu od 3 posto. I oni svi sami mogu ostvariti mandate.

Male stranke već sklapaju koalicije

BUZ ima 1,9, HSU 1,6 posto, a Hrvatska Zora je na 1,4 posto. Slijedi HNS s 1,3 posto, Laburisti su na 1,1 posto, dok je IDS na 1 posto. Slijedi niz stranaka koje imaju potporu manju od 1 posto, ali većina je već sklopila saveze i imat će zastupnike. HSS je, kao i HSP, na 0,8 posto, HDSSB je na 0,7 posto, dok Reformisti imaju 0,6 posto, kao i Radnička fronta.

HSP Ante Starčević je na 0,5 posto, HSLS na 0,4 posto, a Hrvatska građanska stranka na 0,2 posto, kao i Nacionalni forum i SDSS. Grubišićeva lista je 0,1 posto. Za drugu stranku glasalo bi 0,9 posto birača, a neodlučnih je 6,8 posto birača.

HDZ-ova koalicija uvjerljivo je prva s 33,8 posto potpore, a Kukuriku koalicija ima potporu 22,3 posto birača. HDZ-ovoj koaliciji se, s obzirom na statističku pogrešku, “bazen glasova” prostire od 30,3 do 37,3 posto birača, dok je kod Kukuriku koalicije taj prostor od 19,2 posto do 25,4 posto birača. Da Hrvatska ide u lošem smjeru misli 72 posto građana. Također, Vladine politike ne podupire 71 posto ispitanika.

Maxportal/Foto MP


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

1 sat prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

4 sata prije