Kategorije HrvatskaNaslovna

BRUXELLES Hrvatskoj znanstvenici dr. Ivi Tolić nagrada od 2,1 milijun eura

Širi dalje

IVA TOLIĆ, znanstvena savjetnica Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu Ruđer Bošković (IRB) jubilarna je pettisućita dobitnica bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Europsko istraživačko vijeće (ERC), što je u utorak svečano obilježeno u Bruxellesu


Tolić je dobila stpendiju u iznosu od dva milijuna i 150 tisuća eura za projekt istraživanja diobe stanica. ERC je nagradio njezin projekt “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore”.

ECR je institucija EU-a koja podupire fundamentalna istraživanja znanstvenika stipendijama u iznosu do 2,5 milijuna eura i do sada je odobreno pet tisuća, a posljednju je dobila upravo Iva Tolić.

ERC je osnovan 2007. i u ovom financijskom razdoblju do 2020. raspolaže proračunom od 13,1 milijarda eura. Među dobitnicima grantova čak je pet dobitnika Nobelove nagrade.

Među dobitnicima pet nobelovaca

U povodu dodjele jubilarne stipendije, Odbor za industriju i istraživanje Europskog parlamenta održao je raspravu na kojoj je govorila dobitnica Tolić i predsjednik ECR Jean-Pierre Bourguignon

.

Na sastanku su bili i hrvatski zastupnici Europskog parlamenta koji su čestitali dobitnici. Nakon toga u bruxelleskoj knjižnici Solvay organizirana je svečanost na kojoj je dobitnici simbolično uručen ček.

“Izabrana sam kao pettisućiti dobitnik stiendije Europskog istraživačkog vijeća, koje podupire najprestižnije projekte za fundamentalnu znanost u Europi. Jako sam sretna ne samo što sam dobila taj novac, koji će mi omogućiti da se bavim istraživanjima u Zagrebu na Institu “Ruđer Bošković”, što je velika čast, već i zato što sam izabrana kao jubilarni, pettisućiti dobitnik”, izjavila je Tolić.

Dodala je da će dobivena sredstva utrošiti na svoj projekt o staničnoj diobi, za koji će zaposliti tri doktorska studenta, dva poslijedoktoranta i jednog laboratorijskog menadžera. “Također ćemo kupiti najmoderniji mikroskop, koji nam je potreban za naše istraživanje i pokriti sve ostale troškove koji su potrebni za istraživanje”, kaže Tolić.

Iva Tolić zaslužna je za otkriće koje će postati temelj za nove i drugačije lijekove protiv raka. Na Institutu “Max Planck” u Dresdenu je proučavala stanice kvasca te su otkrili da  nitasti proteini (mikrotubuli) odgovorni za diobu stanica ne rastu izravno prema središtu kromosoma, kako se do sada vjerovalo, nego u vrtnji, ovisnoj samo o temperaturi, trepere oko središta kromosoma dok ih ne uhvate.

Nakon kvasca plan je prelazak na ljudske stanice, a lijekovi na temelju tih otkrića bi mogli nastati za 20-30 godina.

Iva Tolić je u travnju ove godine, zajedno s drugom znanstvenicom Anom Sunčanom Smith, također povratnicom u Hrvatsku i također Ruđerovkom, od Europskog istraživačkog vijeća dobila znanstvenog oskara.

MP/Hina/Fot0:IRB


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane…

38 minuta prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

49 minuta prije

HDZ ide u novi napad: “Štetočine iz SDP-a u Bruxellesu su blatile hrvatsku policiju”

HDZ se na Facebooku obrušio na SDP-ove zastupnike u Europskom parlamentu. Nazivaju ih ‘štetočinama u…

2 sata prije