Kategorije HrvatskaNaslovna

Dana Oružanih snaga: Proglašeni najbolji pripadnici HV-a, podijeljeni činovi

Širi dalje

SVEČANOM akademijom u Domu HV-a “Zvonimir” obilježena je 25. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH, Dan OS RH i Hrvatske kopnene vojske.



Prije 25 godina, 28. svibnja 1991., na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana je svečana smotra prvih brigada ZNG-a iz kojih su, tijekom Domovinskog rata, nastale Oružane snage RH.



Vijence su na Zid boli položili načelnik glavnog stožera Mirko Šundov, ministar obrane Josip Buljević, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Vijence su položili i na grob Franje Tuđmana.

Na Svečanoj akademiji u Domu HV-a Zvonimir uručena su promaknuća najvišim časnicima OS RH i nagrade prvoplasiranoj trojici natjecanja “Najspremniji pripadnik OS RH 2016”.

Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Tihomir Orešković i predsjednik Sabora Željko Reiner.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović u viši je čin promaknula ukupno 299 pripadnika MORH-a i OS RH, i to 30 časnica i 269 časnika.

U čin generala zbora promaknut je Mirko Šundov, u čin general-pukovnika Drago Matanović, a u čin brigadnog generala promaknuti su Denis Tretinjak i Krešo Tuškan.

Načelnik Glavnog stožera u viši je čin promaknuo ukupno 210 pripadnika OS RH, 19 dočasnica i 191 dočasnika te dodijelio 112 činova skupnika, 12 skupnica i 100 skupnika.

Za iznimni doprinos u stvaranju ratne strategije ii vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama, Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, Predsjednica je odlikovala umirovljenog generala zbora Pavla Miljavca.

Za iznimno uspješno zapovjedanje postrojbama OS te osobite zasluge u njihovu ustroju i razvitku, Redom bana Jelačića odlikovala je brigadire Željka Dadića, Borisa Dukarića, Ivicu Komljena i Predraga Krapljana, pukovnika Miju Kirinčića, natporučnika Matu Mamića te preminulog pukovnika Mirka Godinića, čije su odlikovanje preuzeli članovi obitelji.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu Predsjednica je odlikovala Eniza Jakšića, a Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su pukovnik Igor Šipušić, bojnici Krasnodar Brlečić, Damir Jembrek i Zlatko Pepelić.

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Oružanih snaga RH održat će se sutra na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici gdje će biti upriličeno svečano postrojavanje i prijavak predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS RH Kolindi Grabar-Kitarović.

U nastavku dana, na Jarunu je organiziran cjelodnevni program – zbor naoružanja i opreme, uz prikaz padobranskih skokova te pokazne vježbe, letački program akrobatske grupe Krila Oluje, te prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne. Sve će zaokružiti koncert Orkestra OS RH i gostiju.

 

Foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

18 minuta prije

Tužna vijest za trenera Dinama uoči utakmice sezone

Umjesto da se u miru priprema za nedjeljni derbi s Rijekom, Dinamov trener Sergej Jakirović…

47 minuta prije

Obljetnica okrutnog ubojstva 9 djece u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu

U 8:41 sati u Beogradu su odjeknule sirene, ekrani svih televizijskih kanala u Srbiji zatamnjeni su jednominutnom…

1 sat prije