Kategorije HrvatskaNaslovna

HNiP upozorava na tenedeciozan pristup slučaju Ilčič i poziva na smirivanje tenzija

Širi dalje

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) poziva novinare, političare, kao i sve druge javne govornike na uspostavu racionalnog dijaloga i smirivanje ideoloških tenzija, koje je dijelom prouzročilo tendenciozno i nekorektno izvještavanje brojnih hrvatskih medija nastupa Ladislava Ilčića na N1 TV, 04.12.2015.



Siniša Kovačić, predsjednik HNiP-a

Novoizabrani saborski zastupnik g. Ilčić je tom prilikom, između ostalog, govorio o izbjegličkoj krizi i neuspjehu politike multikulturalnosti u Europi, te izrazio bojazan po pitanju integracije migranata islamske vjeroispovijesti u zapadne kulture.

HNiP bez zadrške osuđuje svaku stigmatizaciju društvenih skupina na temelju vjeroispovijesti, nacije ili rase. No, ne ulazeći u meritum, način izlaganja i ispravnost sadržaja stavova g. Ilčića, smatramo kako selektivno izvlačenje određenih rečenica iz konteksta nastupa, kao i daljnje njegovo etiketiranje u javnosti kao rasista, ksenofoba, nacista i fašista u svakom slučaj ugrožava jednu od temeljnih osobnih i građanskih sloboda, a to je sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda govora ustavno zajamčena u članku 38. Ustav RH.

Nakon islamsko terorističkog napada u Parizu bilo je i u našim medijima mnogo sadržaja i iznesenih suprotstavljenih stavova na temu (ne)uspjeha multikulturalizma u Europi, upravo s Islamom u središtu rasprave. Mnogo puta prije nastupa g. Ilčića je iskazana bojazan će novi val imigranata ostati društveno izoliran, kao što je već slučaj s mnogim imigrantskim islamskim zajednicama u zapadnoj Europi. No ti istupi nisu izazvali ovakve medijske reakcije.

Ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja je fundamentalno načelo i praksa svakog totalitarizma i jednoumlja. Stoga držimo da oni mediji ili bilo koje druge političke snage koje izravno ili neizravno pristaju na ograničenje ili ukidanje slobode izražavanja u ime bilo koje dominantne „političke korektnosti“ ili političke pristranosti, djeluju štetno na demokratske procese i društvo u cjelini, te potiču na uvođenje cenzure i autocenzure.

Smatramo da se u ovoj, ali i drugim osjetljivim temama mora voditi poštena i otvorena javna rasprava uvažavajući pri tom sugovornike kao ljude s njihovom različitošću. Uloga medija je pri tome olakšavati razumijevanje među različitim skupinama u društvu, i razmatrati argumente, a ne senzacionalističkim, selektivnim i tendencioznim izvještavanjem poticati isključivosti i nerazumijevanja, na koje, kao što smo vidjeli danas, nisu imuni niti političari koji se u deklarativno zalažu za dijalog, a u praksi vrijeđaju neistomišljenike.

MP/Foto:arhiv mp


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

10 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

13 sati prije