Kategorije HrvatskaNaslovna

Karamarko se susreo s Merkel: Podrška njemačke kancelarke jamči nam pobjedu na izborima

Širi dalje

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u središnjici CDU-a u Berlinu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.



Razgovarali su o ključnim pitanjima gospodarstva i naglasili potrebu većeg intenziviranja gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke.   Bilo je riječi o izbjegličkoj krizi. Merkel i Karamarko suglasili su se da se taj veliki problem koji zahvaća i opterećuje Europu može rješavati jedino sporazumno i razgovorima s prvim susjedima i cijelom Europom.

Nakon razgovora Karamarko je izjavio kako je dobio potporu od predsjednice CDU-a koji je dio obitelji pučkih stranaka.

”HDZ i CDU pripadaju europskoj obitelji pučkih stranaka i dijele iste proeuropske i svjetonazorske vrijednosti. Te dvije stranke ujedno su i najveće stranke u svojim zemljama, pa njihova suradnja ima neposredan učinak na odnose dvaju država”, rekao je Hini izvor iz vrha stranke.

Istaknuo je kako se Njemačka dokazala kao prijatelj Hrvatske i jedan od ključnih strateških partnera, pa je ta suradnja i strateško partnerstvo i danas iznimno potrebno. Upozorio je da Hrvatska, unatoč članstvu u EU, sve više ekonomski zaostaje, ne samo za zemljama EU-a nego i post-tranzicijskim zemljama s kojima se objektivno može i treba uspoređivati i kojima bi, s obzirom na svoj gospodarski potencijal, morala ozbiljno konkurirati. Pored toga, i Hrvatska i Njemačka izravno su pogođene izbjegličkom krizom koja prijeti destabilizacijom EU-a.

”U svjetlu tih i drugih okolnosti, HDZ i Karamarko taj susret drže iznimno važnim. Za nas on predstavlja početak još bolje, konkretnije i snažnije suradnje između HDZ-a i CDU-a, poglavito nakon parlamentarnih izbora 8. studenog, na kojima HDZ očekuje pobjedu i preuzimanje odgovornosti za upravljanje Hrvatskom. Toj pobjedi zasigurno će pridonijeti i potpora kancelarke Merkel HDZ-u i predsjedniku Tomislavu Karamarku”, poručeno je iz HDZ-a.

U videu objavljenom nakon susreta vidljivo koliko je razgovorom Karamarka i Mekel bio sretan međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač za kojega se pretpostavlja da je dogovorio susret čelnika dviju stranaka.

Video s početka sastanka možete pogledati OVDJE.

MP/Hina/foto:hdz


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

7 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

1 sat prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije