Kategorije HrvatskaNaslovna

BALDASAR I PARTIZANI SE POVUKLI PRED BRANITELJIMA Ništa od partizanske ulice u Splitu

Širi dalje

Split ipak nije dobio ulicu po Prvom splitskom partizanskom odredu. Prijedlog se našao na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, HDZ je odmah zatražio skidanje te točke, a SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar, nakon desetominutnih konzultacija, povukao skinuo je tu točku s dnevnog reda.
Odavanje počasti najpoznatijoj splitskoj postrojbi iz Drugog svjetskog rata trebalo je doći više od dva desetljeća nakon što je u jednom danu promijenjeno svih 128 naziva trgova, ulica, škola i vrtića koji asociraju na antifašizam ili partizane. Umjesto jedne od gradskih žila kucavica, koja se danas zove Ulica Hrvatske mornarice, Splitski odred trebao je dobiti buduću ulicu u rubnoj gradskoj četvrti Mejaši dugačku tristotinjak metara, uz trgovački centar u izgradnji i planiranu stambenu zonu.Udruge antifašista bile su djelomično zadovoljne,  a  stanovnici gradskog kotara Mejaši oštro je prosvjedovali zbog Baldasarove namjere govoreći da se time  obezvrijeđuje Domovinski rat ,  jer građane vrijeđa naziv jedne partizanske ulice koja se križa s ulicom nazvanom po branitelju Josipu Joviću, te da na Mejašima žive ljudi potpuno dugačijeg nazora od partizanskog.


Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić bio je formalno umjereniji, pa se na sjednici Gradskog vijeća pozvao na nepoštivanje procedure. Smatra da je budućoj Ulici Splitskog odreda nepotrebno dodan pridjev ‘partizanski’ i da se radi o krivotvorini; on jest za odavanje počasti, ali želi da se to obavi uz konsenzus…

Baldasar se potom povukao i najavio da će do iduće sjednice pokušati postići kompromis sa svim zainteresiranim stranama.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

5 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

11 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

12 sati prije