Kategorije HrvatskaNaslovna

PLJAČKA S PEČATOM: Kriminal u HPB-u pod zaštitom uprave HNB-a!

Širi dalje

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić podnio je prošli tjedan Hrvatskom saboru izvješće o radu Hrvatske narodne banke o kojem bi se po prvi puta trebalo glasati ovaj tjedan.



Izvješće je uzburkalo političku scenu na kojoj su s jedne strane istupali oni koji zagovaraju uvođenje reda, odgovornosti  i kontrole zakonitosti rada HNB-a, a s druge strane oni koji zagovaraju nastavak uhodane prakse po kojoj HNB ne bi trebala predmetom kontrole zakonitosti rada, poput bivšeg ministra financija Ivana Šukera.

Ivan Šuker, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, zagovarao je da guverner HNB-a, kao i u proteklim godinama, samo pročita izvješće HNB-a bez glasanja o njegovom prihvaćanju ili neprihvaćanju.

POVJERENJE JE DOBRO, KONTROLA JE JOŠ BOLJA!

Tko su osobe ili bolje reći predstavnici tijela i institucija koje se protive nadzoru i kontroli zakonitosti rada ističući navodnu ugroženost HNB-a kao neovisnog i samostalnog tijela?

Ivan Šuker

Najglasniji zagovornik Hrvatske narodne banke i očuvanja postojeće prakse po kojoj se o izvješću HNB-a ne bi trebalo glasati je bivši ministar financija Ivan Šuker koji je kao potpredsjednik Vlade potpisivao prodaju državne imovine a da prethodno nije niti pročitao što potpisuje kao što je to bio slučaj prodaje Ine mađarskom MOL-u.

Zaista, zašto mijenjati takvu dobru i uhodanu praksu po kojoj su odgovorni zapisničari, ali ne i oni koji ugovore o prodaji državne imovine potpisuju bez da su prethodno upoznati sa sadržajem ugovora.

Očito je kako Hrvatskoj treba još dosta promjena na političkoj sceni kako bi se uspostavio red, rad, disciplina i država koju će voditi stručne i odgovorne osobe kojoj su državni interesi prioritet nad foteljom i lagodnim životom bez stresa i odgovornosti.  

Bankari lagodan život osiguravaju samo odabranim koji zastupaju interese banaka na štetu građana i državnog proračuna. A takvih je još uvijek podosta na šarolikoj hrvatskoj političkoj sceni.

Mostovi predstavnici su jedinstveni u stavu da nad radom svih institucija, pa tako i Hrvatske narodne banke treba izvršiti kontrole i nadzor rada, što ni u kom slučaju ne znači bilo kakvo zadiranje u neovisnost rada i poslovanja. Jer, neovisnost ne podrazumijeva rad institucija bez kontrole i nadzora. Upravo suprotno, kontrolom i nadzorom se minimaliziraju mogućnosti nezakonitog, netransparentnog i selektivnog rada Hrvatske narodne banke u postupcima kontrola banaka i kreditnih institucija čime se sasvim opravdano i u interesu države stavlja pod kontrolu zaštita nacionalnih interesa.

Ivan Lovrinović                                Goran Marić                     Ivan Kovačić

I saborski zastupnik Goran Marić koji je ujedno i predsjednik saborskog odbora za financije i državni proračun zalaže se za kontrolu i nadzor poslovanja Hrvatske narodne banke koja u proteklih 25 godine nije polagala račune nikome u državi, što je, sada je to izašlo na vidjelo, očito bio i još uvijek je nečiji interes.

NEZAKONITO OTUĐILI VIŠE OD 6 MILIJUNA KUNA S RAČUNA HPB-a!

Ali zasigurno ne i hrvatski nacionalni interes kojeg bi trebali štititi svi, a posebice oni kojima smo državu povjerili na upravljanje. Zaštitu nacionalnih interesa nije moguće provesti na način da Hrvatska narodna banka, državno odvjetništvo i ostala tijela i institucije svoja izvješća dostavljaju Saboru na znanje bez mogućnosti izvršenja kontrole zakonitosti rada i poslovanja u skladu sa zakonskim propisima.

Praksa po kojoj bi se izvješća prihvaćala bez analize rada i poslovanja očito postaju prošlost zahvaljujući jedinstveno zauzetom stavu zastupnika MOSTA, inicijativi predsjednika Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića, ali i velikog broja zastupnika Domoljubne koalicije.

Sva tijela i institucije države trebaju biti podložni provjerama i kontrolama što ni u kom slučaju ne zadire u njihovu neovisnost, a oni kojima to smeta, trebaju odmah odstupiti i biti provjereni za svoj rad u proteklom periodu.

Stoga, treba preispitati rad svih institucija u proteklih 25 godina, pa tako i Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija koje se godinama zaduživalo po lihvarskim kamatama u nekoliko vodećih „hrvatskih“ banaka koje su u bescjenje prodane domaćim zasad nedodirljivim bankarskim tajkunima, Lukoviću, Prki, i drugima.

Čedo Maletić                                                         Tomislav Vujić

NEZAKONITOSTI I NEPRAVILNOSTI U RADU HPB-a PRIJAVLJENE HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI, VLADI I SABORU REPUBLIKE HRVATSKE!

Grupacija Fantasyland iz Samobora prošli je tjedan putem dopisa izvijestila Vladu i Sabor Republike Hrvatske o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d., te Hrvatske narodne banke koja je zaštitila kriminal u HPB-u i nije poduzela odgovarajuće mjere kojim bi spriječila nezakonito otuđenje više od 6 milijuna kuna sa računa Hrvatske poštanske banke u korist privatnih računa bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića i dr.

U pismu se između ostalog navodi kako su prijave grupacije Fantasyland upućene prema Hrvatskoj narodnoj banci iz razloga što je uprava Hrvatske poštanske banke d.d. postupala protivno Zakonu o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a zbog čega su predsjednik uprave Tomislav Vujić i članovi uprave HPB-a prijavljeni zbog ne iskazivanja sudskih sporova u financijskim izvješćima HPB-a na način propisan Zakonom o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a, te zbog ne iskazivanja rezervacija od strane uprave HPB-a po sudskim sporovima sukladno zakonu, Odlukama i pravilnicima HNB-a kojima je propisana obveza, način i visina rezervacija po sudskim sporovima

Nadalje u prijavi se navodi kako adekvatnost kapitala Hrvatske poštanske banke d.d. od 6,8% predstavlja okolnost zbog koje je Hrvatska narodna banka imala obvezu odmah i bez odlaganja postaviti posebnu upravu ili povjerenika što od strane Hrvatske narodne banke protivno zakonu nije učinjeno, te isto pokazuje selektivnost u primjeni zakona i pravila koji očito ne vrijede jednako za sve.

Boris Vujčić

, guverner HNB-a

U pismu se navodi kako je Hrvatska narodna banka odgovorna jer nije zabranila isplatu dividende i bonusa uslijed pada adekvatnosti kapitala Banke ispod zakonom propisanog minimuma, te izvršenih dodatnih rezervacija utvrđenih od strane HNB-a, a što je rezultiralo nezakonitom isplatom 6,4 milijuna kuna otpremnine članovima Uprave Čedi Maletiću, Boženki Mostarčić i Tanji Šimunović (javna objava HPB 2014.g., str. 33)

Isplata je izvršena nezakonitim postupanjem novog predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vujića i članice Uprave Dubravke Kolarić uz suglasnost predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. Dražena Kobasa, iako je Banka iskazala gubitak u iznosu od 630.820.000,00 kuna.

Nadalje se u prijavi navodi kako je sukladno zakonu, Hrvatska narodna banka obvezna izvršiti kontrolu i nadzor, te u slučaju utvrđenja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatske poštanske banke d.d. rješenjem naložiti otklanjanje istih, a protiv odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke d.d., Uprave HPB-a i Nadzornog odbora HPB-a pokrenuti prekršajne postupke i ostale odgovarajuće mjere, jer u protivnom i sama snosi odgovornost za nastalu štetu.

Međutim, Hrvatska narodna banka je unatoč saznanjima o podnijetim tužbama Fantazija projekt i dr. protiv Hrvatske poštanske banke d.d. propustila izvršiti kontrolu vezano uz zakonsku obvezu iskazivanja sudskih sporova i rezervacija sredstava po sudskim sporovima, te nije sukladno zakonu kao regulator poduzela odgovarajuće mjere vezano uz prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatske poštanske banke d.d. iako se poslovanje kreditnih institucija prati i kroz izvješća na mjesečnoj, tromjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj razini.

Nadalje, u pismu grupacije Fantasyland se navodi „kako je radi općeg interesa potrebno utvrditi sve povlaštene kreditne plasmane u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., kao i one kreditne plasmane po kojim su otpisivani milijunski iznosi kroz stečajne postupke i predstečajne nagodbe, te utvrditi na koji je način rasprodavana imovina pod zalogom Banke trećim osobama  i po deset puta nižoj cijeni od tržišne.

D. Lukić/Foto:faH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije