Kategorije HrvatskaNaslovna

PO UZORU NA POLJSKU: Tolušić Slavoniji obećao 2,5 milijarde eura iz EU fondova

Širi dalje

Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Tolušić rekao je da će ta stranka u okviru svog posebnog operativnog programa, Projekt Slavonija, isključivo za pet slavonskih županija osigurati 2,5 milijarde eura
Iz fondova Europske unije danas imamo 10,7 milijardi eura, a mi želimo izdvojiti 2,5 milijarde posebno za projekte na području cijele Slavonije, naglasio je tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.


HDZ-ov poljoprivredni program, po uzoru na Poljsku, pomoći će razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale u Hrvatskoj, rekao je Tolušić.

‘Na taj način možemo postići cjelokupan razvoj područja i spriječiti demografsko nazadovanje Slavonije, jer su velika većina ljudi koji su u zadnje četiri godine otišli iz Hrvatske bili iz Slavonije’, istaknuo je.

Tolušić je izvijestio da su već u tijeku pregovori s Europskom komisijom za izradu mini operativnog programa ne bi li se novac za Slavoniju mogao povući već od iduće godine, radi se posebna, nova indeksacija za cijelu Hrvatsku, a cilj je i da se napravi promjena statističkih regija kako se ponovno ‘u istom košu’ ne bi našli, primjerice, Zagreb i Beli Manastir.

Tolušić je najavio da će HDZ promijeniti i način na koji se koriste EU fondovi.

Europski fondovi trebaju služiti za ravnomjeran razvoj svih područja hrvatske države, pogotovo za razvoj područja koja nisu razvijena, a zahvaljujući lošim odlukama prošle Milanovićeve vlade danas puno više sredstava povlače razvijena područja, ocijenio je.

‘S posebnim operativnim programom stopa sufinanciranja projekata EU neće biti 45 posto, kao danas, i u Osijeku i u Zagrebu jednako, nego će u Slavoniji biti 70 posto’, dodao je.

Tolušić je istaknuo da je od početka ove godine Hrvatska povukla više od pet milijardi kuna iz fondova EU, dok je u cijeloj prošloj godini taj iznos bio četiri milijarde.

‘Do kraja godine doći ćemo na razinu 7,5 do 8 milijardi kuna, a dosad je raspisano i 120 natječaja, što je dvostruko više nego u prošloj godini’, rekao je.

Maxportal/foto:hdz.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije