Kategorije Vijesti

HSP: Ako “padne” Bleiburg, to je početak kraja hrvatskog naroda

Širi dalje

Reagirajući na zabranu mise i komemoracije bleiburškim žrtvama, HSP je u subotu priopćio da ako Bleiburg “padne”, to je početak kraja hrvatskog naroda, istaknuo kako je povijesna odgovornost na premijeru Andreju Plenkoviću, te poručio da će pravaši i dalje dolaziti na molitvu i poklon nevinim žrtvama Bleiburga.



“U svjetlu šokantne i neprimjerene vijesti, odbijanja koruškog biskupa da se ove godine održi misa i komemoracija na Bleiburškom polju na kojem su partizansko- komunistički zločinci poubijali desetine tisuća razoružanih hrvatskih vojnika, civila, djece, žena i staraca držimo se dužnim podsjetiti javnost da svi problemi oko ove komemoracije i mise koincidiraju s dolaskom Ive Sanadera na vlast a kulminiraju sa sadašnjim premijerom Plenkovićem i njegovim koalicijskim partnerom SDSS-om Milorada Pupovca, koji je u ovoj koaliciji neprijeporni autoritet u povijesnim i ideološkim manipulacijama”, kaže, uz ostalo, u priopćenju HSP.

Ta stranka smatra kako je “”neimanje jasnog javnog stava kako Crkve, tako i politike, o ovoj bolnoj rani na tkivu hrvatskog naroda i korištenje istoga samo za potrebe svojih političkih probitaka, najčešće u predizborne svrhe, dovelo do današnjeg stanja”.

Neprihvatljivom, sramnom i ničim obranjivom ocjenjuju odluku koruškog biskupa koji kao katolički prelat, de facto zabranjuje katolički obred na kojem se moli za duše pokojnika koji masakrirani na Bleiburškom polju i svim križnim putovima koji su posljedica Bleiburga. HSP podsjeća da je tada “smaknuto desetke tisuća civila – žena, djece i staraca, kao i tisuće razoružanih vojnika – bez suđenja i presuda – a što je protivno i Ženevskoj konvenciji i zdravom razumu”.

Kažu kako se također ne mogu “oteti dojmu upliva hrvatske politike u ovu skandaloznu odluku o zabrani mise na Bleiburškom polju”.

“Izražavamo otvorenu sumnju da je Crkva sama donijela odluku o zabrani, a bez velikog utjecaja hrvatske politike. Naime, ovogodišnja komemoracija održava se tjedan dana prije izbora za europski parlament, u samoj završnici kampanje. Puno je onih u hrvatskoj politici koji ne žele čuti poruke s Bleiburga, u strahu od loših rezultata na izborima. I oni su svjesni da je gotovo svaka hrvatska obitelj izgubila nekog svojeg člana na Bleiburgu ili na Križnom putu”, kažu u HSP-u.

Poručuju da bez obzira na bilo koju ili čiju odluku o zabrani komemoracije i mise na Bleiburgu, dolazila ona od bilo crkvenih ili svjetovnih vlasti, pravaši će i dalje dolaziti na molitvu i poklon nevinim žrtvama Bleiburga.

R.I./Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi BleiburgHSP

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

1 sat prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

2 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

4 sata prije