Kategorije Vijesti

Izvor iz HDZ-a: DP želi 4 ministarstva, Pleković jedno ne da

Širi dalje

Danas se nastavljaju se pregovori oko formiranja vladajuće većine. Jučer je postalo jasno da tehnički premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković gotovo sigurno ima 76 ruku, koje čine zastupnici izabrani na listi HDZ-a (61), zastupnici Domovinskog pokreta (13), Škorina sestra Vesna Vučemilović i predstavnik mađarske manjine Robert Jankovics.



Izvor iz HDZ-a potvrdio je za Jutarnji informaciju da DP želi četiri resora u novoj vladi: demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu.

“U pregovore su ušli sa svojom formulom koja je zapravo omjer broja glasova koje je na izborima osvojio Domovinski pokret u odnosu na ukupan broj glasova koje su osvojile sve stranke koje će činiti novu Vladu. A taj omjer je 20 posto. I sada traže ekvivalentan broj ministarstava.

Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu. Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno im neće dati ni pod koju cijenu. Sukladno toj formuli, tražit će i određeni broj državnih tajnika u raznim ministarstvima, određen broj direktorskih smjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika Vlade”, kaže izvor.

Da Domovinskog pokret želi četri ministsratva – demografije, energetike, poljoprivrede i kulture, neslužbeno je potvrđeno i iz te stranke.

“Tek sada počinjemo s pregovorima i vidjet ćemo gdje će nas to odvesti, ali u svakom slučaju, smatramo da nam ne treba pripasti ni 1 posto više od onoga što kaže matematika, odnosno broj mandata, ali ne možemo dobiti ni 1 posto manje. I to ne kažemo mi, nego kalkulator. Dakle, računamo da bi 20 posto trebalo biti pod našom ingerencijom”, kazao je.

“Demografija je ključna točka našeg programa i gorući problem Hrvatske, a na osnivanju novog Ministarstva izgubili bismo godinu, godinu i pol dana, koje realno nemamo.

Zato smatramo da bi to trebalo ostati u sadašnjoj formi Središnjeg ureda, ali s većim ovlastima u međuresornom djelovanju, gotovo na razini ministarstva, pri čemu bi se programi provodili kroz sva ministarstva koja u tom smjeru mogu učiniti poboljšanja, od financija, preko poljoprivrede, gospodarstva, obrazovanja… To je cijeli paket mjera kroz različite resore”, rekao je.

“Ministarstvo kulture je na stolu u svakom slučaju, no vidimo da je premijer zauzeo čvrst stav “Ne dam Ninu”.

Prema našim informacijama to nije dobro leglo ni brojnim ljudima u HDZ-u, jer se ni za koga drugog nije tako čvrsto i javnu zauzeo kao za nju. Ne znamo koji je razlog tome, no vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, jer pregovori tek počinju”, poručuju iz DP-a.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

2 sata prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

2 sata prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

4 sata prije