Kategorije Vijesti

Je li se plin uopće izvozio iz Hrvatske ili su putovali samo papiri

Širi dalje

Tijekom istraživanja je utvrđeno da je DXT International, osim što je posredstvom tvrtke OMS-Upravljanje kupovao INA-in prirodni plin, istovremeno bio, a i danas je, jedan od INA-nih dobavljača plina. Po komercijalnim uvjetima.



Tvrtka OMS-Upravljanje, koja je prema optužbi USKOK-a u nešto više od godinu dana ilegalno zaradila gotovo 850 milijuna kuna, prirodni plin je kupovala isključivo od INA-e i Plinare istočna Slavonija po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megavatsatu.

Taj su plin, kako bi ga kupovali, isti dan i u istoj količini preprodali kupcu u inozemstvu DXT Internationalu SA iz Luksemburga po tržišnim cijenama u rasponu od 70 do čak 210 eura po megavatsatu.

Spomenuta tvrtka iz Luksemburga pripada grupaciji Duferco Participations Holding SA, koju preko svojih tvrtki u Lihtenštajnu drži švicarski državljanin Bruno Bolfo

. Bolfo je svoje poslovno carstvo podigao u trgovini čelikom i poznat je u svjetskim razmjerima. Posljednjih godina uključio se i u trgovinu energentima te njegove tvrtke slove kao vodeći igrači na veleprodajnom tržištu električne energije i plina

Kako doznaje Jutarnji list, tijekom istraživanja je utvrđeno da je DXT International, osim što je posredstvom tvrtke OMS-Upravljanje kupovao INA-in prirodni plin, istovremeno bio, a i danas je, jedan od INA-nih dobavljača plina po tržišnim uvjetima.

Iako istražitelji prije pretraga ureda Damira Škugora u INA-i provedenih tijekom ovog vikenda nisu imali pristup poslovnoj dokumentaciji INA-e, uspjeli su snimiti razgovore iz kojih jasno proizlazi da Ina ima ugovor s DXT-om te da ga namjerava produljiti za još godinu dana.

U javnosti se stoga postavlja pitanje je li plin uopće putovao iz Hrvatske ili su kolali samo papiri, a plin samo mijenjao vlasnika i povećavao cijenu  da bi se, s oko 10 eura proizvođačke cijene, krajnjem kupcu, građanima i javnom sektoru, prodavao za oko 2000 kuna po mWh

A onda pola dobiti ide Mađarima

Hrvatska na svojim plinskim poljima proizvodi 21 posto od potrebnih količina plina  Tih 21 % domaćeg plina je dostatno za opskrbu kućanstva.

Na službenoj stranci Vlade navodi se da polovica plina  proizvedenog u hrvatskih plinkim poljima ide kućanstvima i poduzećima, više od četvrtine plina ide toplanama i termoelektranama te 15 plina ide petrokemijskoj industriji. Izvoz se se spominje.

M. Marković/Foto:FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo, vraćen je s državne granice

Kosovske vlasti zabranile su u ponedjeljak poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju i sedmorici…

10 minuta prije

Veliki požar u marini u Medulinu, izgorjelo 20-ak brodica. Ljudi skakali u more

Veliki požar koji je noćas izbio u marini u Medulinu zahvatio je više od 20…

42 minute prije

U četvrtak prva sjednica novog saziva Sabora

Mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora, u četvrtak, 16. svibnja na Trgu svetog Marka održat…

59 minuta prije