Kategorije Vijesti

Jedini preživio podrum strave u Škabrnji: ‘Imao sam 15 godina, četnik me htio zaklati, spasio me je oficir JNA’

Širi dalje

U Koloni sjećanja u Škabrnji danas je koračao i Denis Gurlica koji je 1995. kao 15-godišnjak gledao pokolj u tom mjestu i jedini preživio podrum strave u kući Marka Brkića. Danas kaže kako s tim treba živjeti, ali i da “neke rane ne mogu zacijeliti”.



Denis Gurlica tada je imao svega 15 godina i jedini je preživio zloglasni podrum. Anđelo Žilić imao je godinu i pol, bio je teško ranjen i tri je dana krvario u podrumu

“Ja sam jedini preživio iz podruma Marka Brkića. Bilo nas je četvero”, rekao je Gurlica za HRT.

“Onda su me odveli iza kuća do nekakve garaže. Tamo je bio jedan četnik koji me htio zaklati, ali jedan oficir JNA me spasio. Onda su me ubacili u transporter i odvezli u Biljane”, kaže.

Dodao je da je u Biljanima sreo još nekoliko poznatih ljudi koje su skupa s njim maltretirali, da bi na koncu stigli do Benkovca.

“Tu sam navečer tek pronašao ostale Škabrnjane”, rekao je. Vodili su ga i na lažna streljanja.

“To se ne može opisati, taj osjećaj strahovitog šoka. To će uvijek ostati u meni”, kaže. Na današnji dan je i ponosan i tužan, rekao je Denis Gurlica.

Anđelo Žilić je tada bio teško ranjen, iako je bio beba.

– Granata je pala kada smo bježali u podrum, pritom je stradala moja baka koja je teško ranjena, kasnije je i preminula od tih posljedica. Moja teta koja me nosila u sklonište je ranjena, ona je svojim tijelom spasila mene. Zahvaljujući njoj sam živ, rekao je.

Objasnio je da je tada ranjen i da je imao prostrjelnu ranu ispod srca. U podrumu je krvario 3 dana sve dok ga stric nije uzeo i krenuo u proboj kroz polja, gdje je bila prva linija obrane.

– Život mora ići dalje, bez obzira na sve. Rane su i dalje tu, one su prisutne, ono što se dogodilo nikada se ne smije zaboraviti i to moramo prenositi mlađim naraštajima jer ono što se to više nikada ne smije ponoviti, smatra.

Iako ne živi u Škabrnji, Žilić ju rado posjećuje, tu mu je obitelj, cijela rodbina i voli dolaziti u taj kraj kojemu pripada.

Gurlica je rekao da je istovremeno ponosan jer smo slobodno, živimo u slobodnoj zemlji, ali i tužan zbog svega što se dogodilo u Škabrnji. U slobodno vrijeme piše pjesme, a uskoro bi mu trebala i izaći prva zbirka pjesama.

Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

8 sati prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

9 sati prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

9 sati prije