Kategorije Vijesti

Kako su Irci otkrili da je mirni susjed Vojo zapravo ratni zločinac iz Vukovara

Širi dalje

Navodni ratni zločinac optužen za zlostavljanje civila tijekom rata na Balkanu lociran je u Irskoj, gdje je živio dugi niz godina, javlja Irish Times. 



Vojislava Buzakovića, bivšeg pripadnika srpske milicije, uhitila je irska garda u veljači na temelju tjeralice hrvatskog Ministarstva pravosuđa. Tada je vraćen na suđenje u Osijek.

Doznaje se da je Buzaković prije nekoliko godina dobio irsko državljanstvo i da je prije uhićenja tamo vodio miran život. Policija ga je otkrila pomoću Schengenskog informacijskog sustava (SIS), baze podataka traženih osumnjičenika i nestalih osoba diljem EU-a.

Buzaković, rodom iz Petrovaca kod Vukovara,  izručen je u noći s 30. na 31. ožujak, nakon što ga je dana 1. veljače uhitila irska policija na osnovu Europskog uhidbenog naloga.

Protiv Buzakovića i još osam osoba, tužiteljstvo u Vukovaru podiglo je optužnicu 4. rujna 2007. godine, koja ih tereti da su od početka kolovoza 1991. godine do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, “kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica”, protupravno privodili i zatvarali civile.

Buzaković se tereti za sudjelovanje u osobitom zlostavljanju četiri osobe – Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle i oca i sina Mihajla i Pere Hardija.

Županijski sud u Vukovaru je zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, predmet ustupio Županijskom sudu u Osijeku, koji je 12. srpnja 2022. godine za Vojislavom Buzakovićem izdao europski uhidbeni nalog.

Uhićen je u Irskoj prošlog 1. veljače kada je pokrenuo “uzbunu prema članku 26” na SIS sustavu tijekom interakcije s policijom. Prema sustavu, kada policajac unese ime u svoj računalni sustav iz bilo kojeg razloga, ono se automatski uspoređuje s bazom podataka SIS-a.

Buzaković se dva dana nakon uhićenja pojavio pred Višim sudom. Nakon niza saslušanja pristao je na izručenje sredinom ožujka te je nakon 10 dana avionom prebačen u Hrvatsku.

On je jedan od najistaknutijih osumnjičenika koji su uhićeni pomoću baze podataka SIS-a otkako je garda potpisala ugovor u suradnji  u ožujku 2021. Do danas je SIS rezultirao otkrivanjem više od 140 bjegunaca koji žive u Irskoj.

Buzaković nije prvi optuženi za ratni zločinac kojeg hrvatske vlasti traže u Irskoj. Đorđe Stojaković je 2014. godine uhićen od strane policije uoči izručenja radi suđenja za nečovječno postupanje prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u Srbiji 1991. godine.

Stojaković, inače pripadnik JNA, optužen je da je vojnike izveo iz autobusa te ih psihički i fizički mučio. Godinu dana borio protiuv izručenja  tvrdeći da Hrvatskoj nije bila suverena država kada su se navodna kaznena djela dogodila.

Visoki sud se nije složio i on je vraćen u lipnju 2015. godine

R.I. / Foto:Irish Times


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Pusić: DP je sigurnosno opasan za Hrvatsku. Milanović mora reagirati!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…

8 sati prije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina je suho zlato. Bit će u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

12 sati prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

15 sati prije