Kategorije Vijesti

Konačno odbrojavanje: Trump tvrdi da ima dokaze o izbornoj prijevari

Širi dalje

Amerikanci zbrajaju glasove s predsjedničkih izbora na kojima su birali između aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena. Velikoj motiviranosti birača svjedočio je i povijesni rekord od oko 100 milijuna unaprijed predanih dopisnih glasova.




Većina nacionalnih anketa davala je prednost Bidenu, a zbog tijesnog rezultata strahuje se da bi moglo doći do pravnog kaosa i nasilnih nemira

Nakon što je objavljeno da je odnio pobjedu u Wisconsinu i Michiganu, Joe Biden se nalazi na 253, a Donald Trump je još uvijek na 213 elektorskih glasova, izvijestio je CNN. Za pobjedu je potrebno 270 glasova.

Države u kojima su razlike u broju glasova najmanje još nisu objavile konačne rezultate. Tako se posljednje bitke vode u Pennslyvaniji, Arizoni, Nevadi, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Aljaski.

Biden je povećao prednost u Nevadi na 49,5 posto u odnosu na Trumpovih 48,5 posto; razlika među njima sada je oko 12.000 glasova ili 5000 više od prethodnih pokazatelja. Prebrojano je 87 posto glasova.

Trumpova prednost u Georgiji istopila se na manje od 15.000 glasova, što znači da Bidenu za pobjedu sada treba oko dvije trećine preostalih 60-ak tisuća neprebrojanih glasova.

Trump se opet oglasio na Twitteru, najavljujući da će tužiti zbog ‘izborne prijevare’ sve države za koje Biden tvrdi da ih je osvojio. Ima, kaže, dokaze…

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324401527663058944?ref_src=twsrc%5Etfw
Joe Biden približio se u četvrtak pobjedi nad predsjednikom Donaldom Trumpom, dok i dalje pristižu rezultati prebrojavanja glasova u nekolicini saveznih država koje će odlučiti o pobjedniku. Neki pravni stručnjaci tvrde da Trumpova osporavanja izbornog procesa najvjerojatnije nemaju izgleda uspjeti niti utjecati na konačni ishod izbora.

U Georgiji je preostalo čak 60.000 glasova koje treba prebrojiti, što znači da je sve još otvoreno i u toj saveznoj državi gdje Trump vodi sa oko 18.000 glasova prednosti.

Međunarodni promatrači OESS-a optužili su u četvrtak američkog predsjednika Donalda Trump za „flagrantnu zloporabu ovlasti” jer je zatražio da se prekine prebrojavanje glasova prije kraja izbornog procesa.

M.M. /Foto: epa

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Lokomotiva – Rijeka 3:1 Lokosi osigurali Dinamu vodeće mjesto

Lokomotiva je pobijedila Rijeku 3:1 u 32. kolu SuperSport HNL-a u Kranjčevićevoj i napravila ogrman…

3 sata prije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

7 sati prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

8 sati prije