Kategorije Vijesti

Marin Vidić Bili: Moj iskaz uzet je u logoru i pod batinama, nisu točne optužbe protiv Šeksa, Glavaša, Merčepa…

Širi dalje

“Moj optužujući iskaz u optužnicama protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ivana Vekić i Tomislava Merčepa uzet je pod prisilom” ispričao je Marin Vidić Bili, nekadašnji vladin povjerenik za Vukovar s početka devedesetih, za Novi list.


“Svjedočenje” Marina Vidića Bilog ponovno je aktuelizitrano objavom knjige dr. Franje Gregorića  “Vlada demokratskog jedinstva – Istina o Vukovaru i škola demokracije u Hrvatskoj”, koja je  predstavljena je na ovogodišnjem Interliberu i u Vukovaru. Objavljena je u izdanju Hanza Medije i Školske knjige.

Među brojnom stradalnicima iz Vukovara Vidić Bili je prošao možda najveću kalvariju. U želji da spasi ljude u vojno bezizlaznoj situaciji, pregovarao je s Goranom Hadžićem, vođom srpskih pobunjenika u istočnoj Slavoniji i kasnijim osuđenikom za ratne zločine.

Dio hrvatskog političkog vodstva to mu je zamjerio iako je sve radio u dogovoru s hrvatskom Vladom.  Nakon povratka iz srpskih logora Marin Vidić Bili izbjegavao je javnost i nikada nije govorio za medije.

Njegovo opsežno svjedočenje bivši vojni tužitelji JNA, ali i aktualni srbijanski pravosudni organi uzeli kao jedan od ključnih dokaza protiv četrdesetak hrvatskih branitelja i pripadnika ondašnjeg političkog i vojnog vrha.

Iako nije bio raspoložen za dulji razgovor i prisjećanje na dane u srpskim logorima, Marin Vidić Bili u nekoliko nam je rečenica dao do znanja da je i njegov iskaz bivšim vojnim tužiteljima iznuđen.

– Ne stojim iza onoga što u tom iskazu piše. To je svjedočanstvo izvučeno pod prisilom – istaknuo je Marin Vidić Bili, a na pitanje je li ga dao u logoru, odgovara potvrdno.

– Da, mislim da je uzet u Sremskoj Mitrovici – kaže Vidić Bili kada smo mu prepričali dijelove iskaza koji se nalaze među dvije i pol tisuće stranica spisa srbijanskog pravosuđa protiv Šeksa i ostalih. On sam nije vidio spis.

U njemu, kako je Novi list  objavio, upravo iskaz Marina Vidića Bilog najteže tereti četverookrivljenog Merčepa za planiranje i provođenje ubojstava i progona Srba na području bivše općine Vukovar tijekom 1991.   Progon iz Lušca

U dijelu iznuđenog iskaza Marina Vidića Bilog, kojeg on danas smatra nevažećim, stoji kako je Merčep na sastanku s još četrdesetak ljudi u svojoj kući u Bogdanovcima u veljači 1991. dogovorio da njegov zadatak bude »da stvori takozvane čiste prostore, očišćene od pripadnika srpske nacionalnosti, tako da linije razdvajanja između Srba i Hrvata budu sigurnije, da s ovih strana barikada koje drže Hrvati ne bude u tom prostoru Srba«.

Nadalje, Merčepa se u tom iskazu tereti za progon Srba iz Lušca te ubojstva 50-ak Srba u akciji u Borovom naselju.

Iako je u javnosti poznato da je u ratnim vremenima Marin Vidić Bili i Tomislav Merčep nisu bili u ljubavi, bivši Vladin povjerenik za Vukovar o tome više ne želi govoriti.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

15 minuta prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije